Tot ce trebuie sa stii despre psoriazis
Scris de Andreea Ciubotariu
Ce este?
Psoriazisul este o boala de piele care apare la orice varsta, atat la barbati cat si la femei. Cel mai adesea, boala erupe in zona genunchilor si a coatelor, sub forma unor pete groase pe piele, cu aspect solzos. Aceste pete sunt rosii sau argintii. Ele se inmultesc si duc la descuamarea pielii pe acea portiune.
Psoriazisul este o afectiune cronica, ceea ce inseamna ca revine des si dispare foarte greu. Boala este o raritate in randul copiilor sub trei ani, insa afecteaza persoanele de 20, 30 sau chiar 40 de ani. Coatele, genunchii, scalpul, trunchiul, bratele sau unghiile sunt principalele puncte de localizare a bolii. Odata instalata, boala recidiveaza in noua din zece cazuri.
De obicei, persoanele care sufera de aceasta boala sunt perfect sanatoase in rest. Totusi, daca sunt afectate portiuni mai mari de piele, pacientii incep sa se planga de mancarimi si dureri. Psoriazisul sever afecteaza mai mult de 10% din piele. Boala devine un adevarat impediment in gasirea unui job daca mainile si picioarele prezinta acele pete inestetice. Oamenii bolnavi sunt deprimati si ii incearca sentimente de rusine si frustrare. Contrar parerilor, psoriazisul nu “ se ia”.
Cum apare?
In psoriazis, ciclul reproducerii de noi celule se intensifica si intervine un dezechilibru. Noile celule traiesc apoi doar 3-4 zile. Acestea se aduna in numar mare pe suprafata pielii sub forma unor placute groase.
Mostenirea genetica ar putea reprezenta un prim factor al aparitiei bolii. Sansele ca un parinte bolnav sa transmita copilului sau psoriazis sunt cuprinse intre unu si zece.
In plus, studiile au aratat ca psoriazisul este rezultatul unei disfunctii a sistemului imunitar. Daca in mod normal, sistemul imunitar ne apara organismul de bacterii sau infectii, in acest caz el ataca celulele si tesuturile sanatoase. De aceea, boala este autoimuna. Teoria se bazeaza pe descoperirea unui numar exagerat de mare de celule T in piele. Acestea sunt cele care, in loc sa contracareze boala, o amplifica. Boala apare si in urma unor evenimente traumatizante sau stresante.
Diagnostic si tratament
In debutul sau, boala poate fi greu de diagnosticat, caci se poate cofunda usor cu o infectie cu fungi. Medicul poate sa puna un diagnostic precis doar printr-o atenta examinare a pielii, pentru a putea observa petele rosiatice, cu aspect de solzi. Boala nu poate fi complet tratata, insa exista metode de amelioarare. Expunerea la soare, vitamina D, terapia cu ultraviolete si chiar steroizii sunt cateva solutii pentru a stopa evolutia bolii.
Etichete: boala, cronica, extern, imunitate, infectii, pete, Psoriazis, sanatate, stiri
Comentarii (1)
de citeva luni reusesc sa tin psoriazisul sub control cu un tratament naturist..pastile,crema si un gel de dus.Detalii mes/mail mariageorge11@yahoo.com