Banii din energie umfla in continuare conturile

Scris de

russia-oilSectorul energetic este in continuare profitabil pentru companiile ruse, chiar daca cererea a scazut dramatic iar preturile au urmat acelasi trend.

Bogatiile naturale imense ale Rusiei confera companiilor energetice din acest stat avantaje fata de conglomeratele din alte parti ale lumii. RusHydro, cel mai mare producator de energie electrica din hidrocentrale din Rusia a anuntat la inceputul lunii o crestere a profitului sau net cu 140% pe primele 6 luni ale acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit Ria Novosti.

Curent electric

Profitul net al companiei a ajuns la 817 milioane de dolari conform standardelor internationale. Veniturile operationale au urcat cu 14,5%. Imprumuturile pe termen lung erau de 690 de milioane de dolari iar datoriile pe termen scurt cuprindeau doar 110 milioane de dolari. Rezultatele pentru cea de-a doua jumatate de an vor fi lovite foarte puternic dupa dezastrul din 17 august de la cel mai mare baraj Sayano-Shushenskaya de pe fluviul Enisei, cand 75 de oameni au murit. Repararea hidrocentralei va costa 1,4 miliarde de dolari. RusHydro este cel de-al doilea producator mondial hidro, cu o capacitate instalata de 25.000 MW. Produce 15% din energia Rusiei si este controlat de stat.

Lukoil creste productia

In domeniul petrolier, profitul Lukoil pe cel de-al treilea trimestru a fost de 2,06 miliarde de dolari, fata de 3,47 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului trecut. Rezultatul a fost sub media de 2,18 miliarde de dolari estimata de analistii Bloomberg din cauza nerealizarii veniturilor. Fata de acelasi interval Lukoil a crescut productia cu 2% pana la 1,97 milioane de barili pe zi pentru a compensa scaderea preturilor.

Rosneft depseste tinta

Rosneft, cel mai mare producator de stat, a anuntat o scadere de 66% in profitul celui de-al treilea trimestru, dar a anuntat ca este pe drum pentru a-si depasi planul atat pentru indicatorii operationali, cat si pentru cei financiari pentru acest an, conform Wall Street Journal. Profitul net pentru cele 3 luni care se termina in 30 septembrie a fost de 1,17 miliarde de dolari fata de 3,47 miliarde de dolari in 2008, conform standardelor americane. Compania se asteapta la rezultate fosrte solide in ultimul trimestru din moment ce continua taie costurile iar productia va creste o data cu lansarea in exploatare a noului camp Vankor din estul Siberiei. Cresterea productiei a fost de 4,1% pentru trimestrul respectiv datorita volumelor din acest gigantic zacamant.

Cumparaturi de criza

Profitul net al Gazprom Neft pe cel de-al treilea trimestru a totalizat 846 milioane de dolari, in scadere cu 47% fata de cele trei luni corespondente din 2008, scrie Reuters. Compania a anuntat ca va avea acces la alte 3 zacaminte de titei din vestul Siberiei dupa ce va cumpara cu 118 milioane de dolari unitatea de productie a companiei suedeze Malka Oil AB. In acest an Gazprom a preluat si Sibir Energy intr-o tranzactie cu acuzatii din partea unui fost detinator, oligarhul Chalva Tchigirinski.

Sursa: Renne.ro
Sursa foto: heatusa.com

Etichete: , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.