Bill Gates, de la opresorul la salvatorul lumii

Scris de

Cum m-am certat acum cateva zile pe aceasta tema cu un prieten, am decis sa facem o dezbatere pe tema. Confruntarea vine asa: ce este Bill Gates, un salvator al lumii care da vaccinuri in Africa si cerceteaza tehnologii pentru controlul ploii sau mini-reactoare nucleare care sa ne scape de talpa Gazprom? Sau face toate astea ca sa isi cumpere locul in rai, sa isi spele trecutul si sa-si curate numele?

Sa vedem asadar care sunt partile sale pozitive:
– si-a dat demisia de la conducerea Microsoft pentru a dirija fundatia “Bill and Mellinda Gates Foundation”.
– fundatia sa are aproape 34 de miliarde de dolari bani la dispozitie pentru ajutorarea lumii. Acum cateva luni, fundatia a ales 78 de proiecte pe care sa le finanteze, fiecare primind granturi de 100.000 de dolari. Unele dintre acestea se refera la controlul tantarilor cu ajutorul plantelor carnivore sau dezvoltarea unui microscop ieftin pentru telefoane mobile care sa poata detecta malaria.
– finanteaza cu 300.000 de dolari un proiect, numit Silver Lining, care tinteste producerea de nori artificiali ajutorul unor masinarii uriase ce absorb apa marii si o transforma in particule. Astfel, ar trebui sa se incetineasca schimbarile climatice.
– investeste alaturi de japonezii de la Toshiba in crearea unui mini-reactor nuclear care sa functioneze 100 de ani si care sa fie folosit pentru consumul de energie.
– si-a donat o parte din avere pentru scopuri caritabile. De exemplu, in 2005, el a donat 750 de milioane de dolari.
– sistemul de operare Windows, browserul Internet Explorer, Windows Media Player, suita Office ale Microsoft reprezinta puncte de cotitura in relationarea oamenilor cu calculatorul.
– Microsoft creeaza unele dintre cele mai bune produse hardware: mausii sunt printre cei mai precisi iar Xbox este la lupta stransa cu Sony PS3 si Nintento in domeniul consolelor. Zune este si el un player media foarte bun, comparandu-se de la egal la egal cu iPod.

Partile negative:
– din fundatia sa cat produsul intern brut al unui mic stat in curs de dezvoltare, 31 de miliarde de dolari sunt o donatie a miliardarului Warren Buffett. Plus ca e o mica ipocrizie sa ceri un munte de bani pe produsele tale dar sa apoi sa pozezi in aparatorul nevoiasilor. Lui Bill Gates daca ii cade o bancnota de 1.000 de dolari pe jos, pana o ridica deja i-a facut la loc…

– pentru cine nu cunoaste cum a ajuns Microsoft asa o masina de facut bani, sa recapitulam putina istorie. Impreuna cu Paul Allen, Gates a fondat Microsoft in 1975 si a inceput sa produca o versiune proprie a limbajului BASIC. La finele anilor ’70, IBM a inceput sa realizeze platforma PC-ului. A apelat la Microsoft pentru limbajul de programare iar Gates a promis sa faca si un sistem de operare. Atentie: acesta era finantat de IBM (deci Microsoft nu avea costuri de productie) iar cea mai mare parte a muncii o faceau altii (Digital Research, Seattle Computers si IBM). Rezultatul se chema QDOS. Ulterior, Microsoft a cumparat drepturile pentru doar 50.000 de dolari si l-a numit MS-DOS. IBM avea sa regrete decizia mai tarziu, sustinand puternic formarea Linux. Deja compania decolase. La inceputul anilor ’90 a inceput sa-si scoata concurentii de pe piata. Micul monstru isi devora de acum parintii si mediul care i-au dat viata, ajungand la profituri de miliarde de dolari pe an.

practici anti-concurentiale si de prada. In ciuda campaniilor privind “inovarea”, compania s-a dezvoltat exact invers. Razboiul browserelor este deja celebru. Chiar daca Netscape avea 90% din piata, Microsoft a abuzat de pozitia sa de monopol si a inclus Internet Explorer in Windows fara a da posibilitatea competitorilor. Masura care i-a adus gramezi de investigatii dar si o amenda de jumatate de miliard de la Comisia Europeana. Acelasi lucru s-a intamplat si cu Windows Media Player, cand Real Networks i-a dat in judecata. Din lungul sir de “opere” al Microsoft este de amintit fortarea producatorului de Linux numit Lindows sa isi schimbe numele in Linspire.

nasterea Linux. Monopolul Microsoft a ajuns atat de masiv incat atat companiile cat si utilizatorii au simtit nevoia unui sistem deschis, liber. De ce? Este de ajuns sa amintim preturile imense practicate de Microsoft pentru licente (100 de euro pentru un Windows XP, de exemplu) sau “acordurile” pe care compania condusa de Bill Gates le facea cu producatorii de calculatoare astfel incat acestia sa ii promoveze produsele. Cate laptopuri se vand fara Windows (si pretul aferent) pe ele?

– folosind tehnologii proprietare, Microsoft blocheaza concurentilor sai accesul iar produsele acestora sunt, evident, mai slabe deoarece acestea trebuie sa “ghiceasca” ce sa faca aplicatiile lor si cand. De exemplu, Open Office care este freeware si Star Office, dezvoltat de Sun Microsystems. Astfel, pentru a putea deschide documente in format .doc, programatorii trebuie sa isi imagineze totul, deoarece Microsoft nu da voie competitorilor sai sa aiba acces la codul-sursa al suitei Office pentru o integrare mai buna. Deoarece si suita Office si Windows costa bani buni, vedem exact acum de ce Microsoft doneaza sisteme de operare si programe scolilor si facultatilor – pentru ca acestea nu si le permit dar in acelasi timp dau Microsoft o baza mare de utilizatori captivi.

Windows si Internet Explorer sunt gauri imense de securitate. Google a interzis recent angajatilor folosirea Windows. Despre Internet Explorer, nici nu cred ca mai e nevoie sa spunem ceva: este cel mai plin de gauri de securitate browser, cel mai vulnerabil, iar un calculator se infecteaza pe internet numai folosind browserul Microsoft, care este magnet de virusi, troieni si malware. Plus ca este si cel care respecta cel mai putin standardele internationale de vizionare a paginilor pe net. Comisia Europeana a recomandat Firefox.

– predictiile lui Bill Gates despre lumea tehnologiei au ajuns motiv de ras pe internet. De la celebra fraza cu “unui programator trebuie sa-i ajunga 640 k de memorie” pana la cele din cartea sa “The Road Ahead” (Drumul inainte -nr). The Atlantic a facut o lista cu cateva iar concluzia lor a fost ca Bill Gates este “mai mult profit decat profet”.

Voi ce credeti? Bill Gates incearca sa isi imbunatateasca imaginea dar banii tot ii intra in cont sau il mustra constiinta si incearca sa lase o mostenire pozitiva?

Sursa: RENNE
Sursa foto: wiki-land.wikispaces.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. totedati says:

    la partea cu “nasterea Linux” nu sursele inchise ale microsoftului au dat impulsul decisiv al nasterii filozofiei gnu/linux ci comercializarea si pietrificarea unixului in monopol si practici anticoncurentiale …

    cel putin bill gates a fost sincer de la inceput si in celebra scrisoare de inceput de drum a spus clar ca pentru el programarea e o munca care trebuie platita!

    an open letter to hobbyists
    http://i159.photobucket.com/albums/t140/totedati/linux_vs_windows/temp.jpg

    eu cred ca e un om cu prea multi bani, care nu stie ce sa mai faca cu ei … e constient de ridicolul situatiei, ca in bani valoreaza mai mult ca toata romania, cu toti cei 22 de milioane de locuitori, ca e de porc si aiurea totul si incearca sa faca si el ceva … dar nu e in stare sa rupa cercul si sa faca ceva cu adevarat benefic pentru umanitate pentru ca nu poate gandi decat in limitele impuse de sistem, orientat pe profit si pe “exploatarea omului de catre om”

    daca ii arunci un colt de paine unui om pe care tot sistemul, pe care il reprezinti cu mandrie, la adus la sapa de lemn, saracie extrema si foamete nu contribui cu nimic la scoaterea acelui om din situatia in care se afla si nu faci altceva decat sa perpetuezi sistemul care il condamna la saracie …

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.