Ce este de facut in cazul unei contaminari nucleare
Scris de Evelina Catoi
Evenimentele recente din Japonia, mai precis riscurile generate de cele doua reactoare nucleare ca urmare a dezastrelor recente, i-au facut pe oameni sa se intrebe ce masuri trebuie luate in cazul unei contaminari.
Evacuarea, adapostul temporar si pastilele cu iod reprezinta cele mai importante metode de protejare a civililor. Aproximativ 200.000 de oameni au fost deja evacuati din zonele rezidentiale din jurul Fukushima, situata la 250 km (120 mile) nord de Tokyo.
Adapostul temporar se dovedeste a fi foarte eficient pana la evacuarea propriu-zisa intr-o zona sigura. Cautati un spatiu inchis, de preferat o camera de subsol, ale carei ferestre si usi sa fie sigilate apoi cu folii de plastic si banda adeziva. Ideea este de a preveni patrunderea prafului radioactiv la plamani si la nivelul tractului digestiv.
Specialistii spun ca un dus bun elimina substantele daunatoare de la nivelul pielii, dar nu este recomandat sa frecati deoarece acest lucru ajuta la patrunderea particulelor. Rosul unghiilor, fumatul si suptul sau linsul degetelor sunt total excluse.
Autoritatile trebuie sa puna la dispozitie pastile cu iod, ce au rol de a preveni cancerul la tiroida, un risc insemnat pentru sugari, copii, adolescenti si mamele insarcinate sau care alapteaza. Momentul de admininstrare al pastilelor este crucial, mai precis cu o ora inainte de un incident cunoscut in prealabil. Daca pastilele sunt inghitite in urmatoarele 24 ore de la incident, eficacitatea lor scade cu 25%.
Una dintre multele necunoscute de la Fukushima este soarta personalului din uzine si a lucratorilor de urgenta care ar fi fost expusi unui risc mai mare de radiatii.
Etichete: cutremure, energie nucleara, evacuari, extern, Japonia, pastile, reactoare nucleare, stiri