Concurenta cu Occidentul impinge companiile sud-coreene spre Rusia
Scris de Daniel Ionascu
Legaturile economice dintre Rusia si Coreea de Sud se adancesc din cauza concurentei cu gigantii japonezi si americani, care se tem sa imparta tehnologie cu rivalii din peninsula asiatica.
Moneda sud-coreana a pierdut 44% fata de dolarul american din luna martie 2009, ceea ce a facut exporturile coreene unele dintre cele mai competitive din lume. Caderea monedei a fost compensata de veniturile aduse din exporturi din inalta tehnologie folosita. Intre timp, insa, trendul s-a inversat iar, din cauza problemelor economice si financiare din SUA. Decizia autoritatilor americane de a mentine dobanda de referinta la 0- 0,25%, a facut ca won-ul sa se aprecieze cu 8,6% fata de luna decembrie. Korean Air Lines a raportat un profit in cele trei luni terminate in septembrie de 227,6 milioane dolari, fata de o paguba de 3 ori mai mare raportata anul trecut pe acelasi interval.
Mina de aur
Companiile coreene nu sunt vazute cu ochi buni acum de nimeni, de la concurentii japonezi, chinezi, americani, pana la cei din Uniunea Europeana. Si nimeni nu vrea sa imparta tehnologie cu acestia deoarece se simt amenintati. Sau aproape nimeni… Rusia este nerabdatoare sa acopere acest gol al legaturilor sud-coreene pentru ca la randul ei sa aiba tehnologie coreeana si sa primeasca accesul pe noi piete si parteneri puternici.
Cooperare pe doua sensuri
Ziua de 25 august a fost o dezamagire in Coreea de Sud. Lansarea primei racheta facuta in aceasta tara a fost un esec. Initial, racheta cu doua trepte, numita Naro, parea ca decoleaza fara nicio problema. Dar Naro nu a putut duce satelitul pe care il cara pe orbita. De atunci guvernul coreean a cerut o investigatie impreuna cu rusii de la Khrunichev State Space Science & Production Center, care a realizat treapta inferioara a rachetei si designul vehiculului. Insa legaturile ruso-coreene s-au tot adancit. Rachete rusesti au pus pe orbita sateliti coreeni, inclusiv unul de supraveghere cu camere de mare rezolutie, cunoscut drept KOMSAT- 2. Anul trecut, un astronaut din peninsula a zburat in spatiu la bordul Soyuz dupa ce a facut un stagiu in Rusia. Yi So Yeon, a petrecut 11 zile pe Statia Spatiala Internationala, realizand experimente pentru guvern si industrie, relateaza revista americana Business Week.
Conglomerate cimentate
Conglomeratele coreene ca Samsung si LG au angajat intre 100 si 200 ingineri si cercetatori rusi la centrele lor din aceasta tara. Legaturile se cimenteaza in zonele unde celalalt stat are slabiciuni, mai spune publicatia. Corea, casa a celor mai mari producatori de televizoare, telefoane mobile, plasme, masini sau nave maritime, ajuta partenerii rusi sa comercializeze tehnologii si sa le aplice in productie de masa. In acelasi timp statul asiatic apeleaza la baza excelenta rusa de cercetare, stiinta si tehnologii originale. Atat Samsung cat si LG dezvolta in Rusia platforme software pentru telefoanele lor mobile, chip-uri folosite in produse digitale si solutii optice.
Coditul companiilor japoneze si vestice de a avea parteneri printre rivalii sud-coreeni determina coreenii sa faca parteneriate cu rusii.
„Japonezii, germanii si americanii neaga accesul catre tehnologiile cele mai moderne sau cer preturi exorbitante pentru a licentia rivalii coreeni”, spune Cho Joong Hoon, cercetator senior la Korea Institute for Advancement of Technology, institul de stat pentru tehnologii avansate.
Trendul
Trendul a pornit la inceputul acestei decade, cand magnatii coreeni au incercat sa surclaseze mentorii japonezi cu inovatia. Companiile din statul asiatic au profitat de mana de lucru ieftina si educata din Rusia. Creierele ruse au ajutat Samsung sa dezvolte procesoar de imagine in televizoarele sale digitale si sa isi rafineze tehnologia de filtrare a frecventelor pentru a produce mai putin zgomot. Cercetatori rusi de la Moscow State University au ajutat LG sa dezvolte aparate de aer conditionat mai eficiente, in timp ce tehnologia folosita candva la racirea tancurilor sovietice a fost aplicaata pentru o ustensila multi-compartiment care raceste, fermenteaza si depoziteaza kimchi, o muratura traditionala si iute care e servita practic la orice masa coreana.
Guvernul sud-corean vrea acum sa mentina cooperarea tehnologica si pentru companiile mici si mijlocii din tara si sa le ajute sa gaseasca parteneri rusi. Producatorul de componente electronice Wookwang Tech, un beneficiar al ajutorului de stat coreean, vrea sa vanda un sistem care monitorizeaza curentul electric distribuit in cabluri. Sistemul combina o tehnologie bazata pe un senzor cu chip dezvoltat de St. Petersburg State Polytechnical University din Rusia, cu o comunicare wireless pentru a detecta rapid anormalitatile de distributie a energiei.
Energia, nelipsita
Gazprom a semnat cu Korea Gas Corp, detinut de stat, un acord prin care aceasta din urma va importa 7,5 milioane de tone metrice de gas natural lichefiat (LNG). Acesta este gaz natural racit pana la minus 161 de grade Celsius, cand se transforma in lichid. In aceasta forma volumul este de 600 de ori mai condensat. LNG se transporta cu vasele maritime iar la sosire este procesat si transformat din nou in gaz.
Korea National Oil Corp, Korea Resources Corp – holdingurile de stat din domeniile respective, Korea Investment Corp – banca de investitii a tarii si National Pension Service deja fac achizitii energetice in afara tarii.
Korea Oil a pierdut lupta cu chinezii de la Sinopec, care au preluat in aceasta vara compania petroliera Addax Petroleum pentru 7,24 miliarde de dolari. Addax are campuri in Canada, Africa si Irak.
Korea National Oil si columbienii de la Ecopetrol, companie tot de stat, au cumparat in februarie pentru 900 de milioane de dolari Petro-Tech Peruana. National Pension Service are 188 de miliarde de dolari sub obladuire si este cel mai mare investitor sud-corean, scrie Bloomberg. Luna trecuta, Korea National Oil Corp (KNOC) a preluat compania canadiana Harvest Energy pentru 3,95 miliarde de dolari, transmite Korea Herald.
De asemenea, tara vrea sa lanseze un fond energetic pentru achizitii externe cu 807 milioane de dolari la dispozitie. Korea National Oil si Korea Resources Corp vor contribui cu cate 90 de milioane de dolari iar restul de bani vor fi atrasi din sume private.
Modelul de competitivitate
Un consortiu format din Korea Electric Power, unitatile de constructii ale Samsung si Hyundai, alaturi de Westinghouse – o subsidiara a japonezilor de la Toshiba, a uimit lumea cu o oferta foarte ieftina pentru mega-contractul de 40 de miliarde de dolari pentru constructia primelor centrale nucleare in Emiratele Arabe Unite, potrivit The Australian. Competitorii sai sunt consortiul francez Areva-Gaz de France SUEZ, Electricite de France-Total si o cooperare americano–japoneza dintre General Electric si Hitachi.
De ce ii vor americanii la distanta?
Coreenii intampina mare rezistenta in SUA. Presedintele Barrack Obama vrea sa se semneze un acord de liber schimb cu Coreea de Sud, insa grupurile de lobisti din domeniul auto si sindicatele pun bete in roate. Congresul cere un acces mai mare pentru Chrysler, Ford si General Motors pe piata coreana, potrivit Bloomberg. Luna trecuta, Coreea de Sud a semnat un acord cu UE prin care 99% din comert nu va fi taxat in urmatorii 5 ani. Producatorii auto din SUA au vandut 6.980 vehicule in Coreea de Sud in 2008, adica doat 0,72% din piata. Cifra exclude unitatea Daewoo, detinuta de GM, care a avut 7% din piata in primele 9 luni ale acestui an. Hyundai Motor, care detine si Kia Motors, a acontat cele mai mari vanzari. De asemenea, pana in octombrie, Huyndai si-a crescut cu 4,1% in SUA, pana la 373.222 vehicule. Impreuna cu Kia, Hyundai are in SUA o cota de 7,3 procente.
Performante si colaborari
POSCO, al 4-lea producator mondial de otel, este numit de guru-ul Warren Buffett drept cel mai bun din lume, conform Seeking Alpha. Al doilea producator coreean, Hyundai Steel, va cumpara 300.000 de tone metrice de antracit (carbune-nr) din Siberia, in urmatorii 5 ani pornind din 2010.
Etichete: competitie, Coreea de Sud, Daewoo, exclusiv, extern, Gazprom, Hyundai, Kia, Korea Electric Power, Korea Gas, Korea Investment Corp, Korea National Oil Corp, Korea Resources Corp, LG, National Pension Service, POSCO, Rusia, Samsung, stiri, tehnologie