Detoxifierea de primavara
Scris de Evelina Catoi
Cand ne gadim la detoxifiere, parca ne apare in minte imaginea unei starlete care se interneaza la o clinica exclusivita pentru a scapa de dependenta de droguri sau alcool. Dar nu trebuie sa fii un star de cinema sau dependent de fel si fel de substante pentru a avea nevoie de un program de detoxifiere.
In fiecare zi suntem bombardati cu toxine din mediul inconjurator, care patrund in organismul nostru prin piele, caile respiratorii sau ajung in sistemul nostru digestiv prin alimentatie. Aceste substante se depoziteaza pe plamani, organele interne si in sange. Iar aici intervin rinichii si ficatul, care are trebui sa elimine aceste toxine. Si in cea mai mare parte a timpului isi fac treaba constiincios.
Dar din cauza poluarii excesive, organismul nostru nu mai face fata si cu trecerea timpului, din ce in ce mai multe toxine sunt acumulate. Exista clinici specializate, cu programe de alimentatie extrem de stricte care te pot ajuta sa iti schimbi stilul de viata si sa scapi de toate acele substante toxice pentru corpul tau. Sau mai simplu: iti cumperi un storcator de fructe, dupa care faci un drum la piata.
Iata principalele alimente cu rol detoxifiant:
Fructe: mango, pere, fragi. Sunt pline de vitamina C si antioxidanti.
Legume verzi: Clorofila din acestea are rol protector pentru ficat. Consumati-le crude, in supe sau sub forma de sucuri.
Psyllium: Este o planta bogata in fibre care lupta impotriva toxinelor si a colesterolului. Pudra de psyllium amestecata cu sucuri de fructe sau legume ajuta la curatarea colonului. De asemenea puteti consuma cereale imbogatite cu psyllium la micul dejun.
Varza: Ajuta la activarea a doua enzime detoxifiante importante din organism.
Nasturel: Este bogat in minerale si are efect diuretic. Adaugati-l in supe sau salate.
Usturoi: Activeaza enzime care ajuta la filtrarea toxinelor si are de asemenea beneficii cardiace.
Broccoli: Bulbii de broccoli actioneaza de pana la 50 de ori mai mult decat legumele mature impotriva cancerului si in stimularea enzimelor prin fiecare imbucatura.
Susan: Semintele de susan protejeaza ficatul de efectele daunatoare ale alcoolului si altor substante chimice. Puteti incerca tahini, o pasta concentrata din seminte de susan, specifica bucatariei asiatice.
Lamaie: Lamaiele contin vitamina C detoxifianta. Limonada proaspata este ideala prin faptul ca transforma toxinele intr-o forma solubila, ce ajuta la eliminarea toxinelor.
Ceai verde: Este o bautura puternic antioxidanta si o metoda sanatoasa de a consuma lichide. Substantele active din ceaiul verde ajuta la stimularea activitatii ficatului.
Doar doua saptamani de alimente detoxifiante te pot ajuta sa iti recapeti energia pierduta si de asemenea se pot observa imbunatatiri in ceea ce priveste starea de bine organismului.
Etichete: Beauty & Health, corp, extern, fructe, ingrijire, legume, piele, sanatate