Exorcismul in termeni rationali

Scris de

Religia si stiinta nu au coexistat niciodata in mod pasnic. Prima se bazeaza pe credinta oarba, fara a cauta explicatii, pe cand cea de-a doua exact asta face – demonstreaza si lamureste lucruri care pana atunci pareau mistere. Si un astfel de mister a constituit intotdeauna exorcismul.

E un cuvant controversat de care majoritatea ne ferim, unora chiar ne da fiori pe sira spinarii si preferam sa ocolim subiectul. In linii mari, termenul exorcizare semnifica alungarea unor presupuse spirite rele care pun stapanire pe o persoana.

In religia crestina, ritualul are loc prin citirea unor rugaciuni speciale de catre preoti cu “harul” de rigoare, inarmati cu cruci, apa sfintita si alte obiecte religioase. Practica in sine este primitiva, destul de infioratoare si da, inca se mai produce si astazi in manastiri si biserici, inclusiv din Romania. Alte religii, cum este budismul au o abordare mai “spirituala” asupra acestor manifestari. Un preot budist confruntat cu un asemenea caz va indruma spre tehnicile de meditatie potrivite pentru eliminarea energiilor negative de care se presupune ca este cuprinsa persoana in cauza.

Stiinta insa are si ea un cuvant de spus si ca de obicei, aduce si dovezi. Exista o serie de afectiuni mintale care au ca simptome manifestari etichetate de catre preoti drept semne de posedare. Atacurile de epilepsie provoaca pacientului convulsii instante. In sindromul Tourette avem de-a face cu miscari involuntare bruste si izbucniri ale vocii. Tuse, racnete, maraieli, fornait, repetarea obsesiva a cuvintelor sau a frazelor, incretirea nasului, ridicarea umerilor, salturi, rotiri, toate fac parte din caracteristicile acestei boli. Schizofrenia presupune halucinatii vizuale si auditive, paranoia, vorbire dezorganizata si chiar comportament violent. De asemenea, problemele de natura psihologica cum sunt lipsa increderii in sine sau narcisismul pot face o persoana sa reactioneze intr-un mod ciudat pentru a atrage atentia.

Din lipsa sau refuz de informatie, uneori din prea multa credinta, oamenii care sufera de aceste afectiuni sunt convinsi ca diavolul si-a gasit casa in trupul lor si sunt dusi direct la preot, in loc de medic. Efectele pot fi dramatice. Deja e celebru in toata lumea cazul de la Tanacu, unde o femeie-calugarita a fost ucisa prin infometare de catre un preot si alte trei maici, care considerasera ca aceasta era posedata. Mai tarziu, autoritatile au declarat ca femeia suferea de schizofrenie. Si totusi, exorcizarile continua.

Sociologul Michael Cuneo, profesor la Universitatea Fordham din New York a facut un studiu pe aceasta tema, detaliile putand fi citite in cartea sa American Exorcism: Expelling Demons in the Land of Plenty. Dupa ce a asistat la 50 de exorcizari, Cuneo a descoperit ca nimic supranatural nu se intampla de fapt in timpul acestor practici. Intr-adevar, persoanele respective scuipa, vomita si nu aleg cuvintele cele mai frumoase din lume atunci cand comunica, dar ati fi uimiti sa aflati cate boli mintale exista si cat de complexe sunt formele lor de manifestare. Cu toate astea, ele nu includ miscari de obiecte, levitatie, mai multe voci iesind dintr-o singura persoana in acelasi timp, vorbitul unor limbi moarte sau pe care bolnavul nu le cunostea, care apar in unele marturii ale oamenilor. Nu exista dovezi concrete care sa sprijine aceste declaratii.

Veti intreba: pai atunci de ce unele exorcizari “functioneaza”? Puterea autosugestiei si a efectului placebo isi fac treaba de minune. Atunci cand crezi ca esti posedat de diavol si ca acel ritual te va vindeca, atunci asta chiar se va intampla. Umanistii din perioada Renasterii au demascat astfel de practici pe banda rulanta. Dupa ce au inlocuit de exemplu apa “sfintita” cu apa obisnuita fara stirea bolnavilor, acestia continuau sa reactioneze violent crezand ca apa respectiva le-ar putea face rau.

Dar oamenii continua sa fie terifiati de “ideea” de a fi posedati de diavol si bineinteles ca ceea ce spune preotul e lege. Diavolul, aceasta intruchipare a raului, cultivata cu pricepere de religie, nu conteneste sa sperie, sa produca frica ce ii aduce pe oameni in mod repetat la biserica. Unii au ajuns chiar sa dea vina pe acest diavol inventat, pentru relele pe care le fac chiar ei.

In consecinta, exista preoti specializati pe exorcizari care isi castiga existenta cu ajutorul acestor practici. Lucrurile merg atat de simplu. Orice om pacatuieste. Pacatul vine de la diavol. Ca sa scapam de diavol, pe cine chemam? Ati ghicit: preotul! E o afacere care functioneaza indiferent de eventualele crize economice.

Interesant este ca de obicei oamenii “posedati” sunt foarte credinciosi. Cazul Annelisei Michel din anii ’70 a creat multa valva la vremea respectiva. Tanara de origine germana crescuse intr-o familie foarte religioasa, se imbolnavise de epilepsie si ajunsese sa creada ca are misiunea divina de a se sacrifica pentru sufletele tinerilor. Convingerea ca era posedata de 7 demoni printre care Cain, Nero, Hitler si chiar Lucifer a fost alimentata in permanenta de catre preotii care au efectuat exorcizarea. In timpul ritualului, ei se adresau direct presupusului demon, incercand sa-i afle numele si apoi sa o elibereze pe tanara de sub stapanirea lui.

Daca ascultati materialele audio inregistrate in timpul exorcizarii (nu recomand celor mai slabi de inima) veti observa ca presupusii demoni spun lucruri obisnuite pe care fiecare dintre noi le-a auzit sau citit prin diverse locuri. Cain spune ca si-a omorat fratele, Lucifer aminteste povestea cu mandria sa si dorinta de a domni in locul lui Dumnezeu si asa mai departe. Nimic iesit din comun, nicio dezvaluire surprinzatoare. Dupa luni intregi de chin, Michel a murit din cauza malnutritiei si a deshidratarii.

Subiectul in sine este izvor nesecat de inspiratie pentru filme, carti si mai multe forme de divertisment. In viata reala insa, in timp ce unor oameni o exorcizare le poate aduce liniste, altora le poate fi fatala. Din fericire, medicina este in continua dezvoltare. Activitatea celui mai complex organ al unei fiinte, creierul, este treptat descifrata de neurologie si neurochimie si implicit tot mai multe afectiuni ale acestuia sunt intelese si tratate cu succes. Mai ramane ca si oamenii sa si-l foloseasca mai des.

Sursa: Renne
Sursa foto: DaleGrimshaw

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. ;kl' says:

    ./;

  2. umucu says:

    sunt terminati nu exista exorcim rational

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.