Glencore, viitorul gigant al metalelor

Scris de

glencoreGlencore International AG, compania de trading cu metale care vrea sa se listeze, ar putea deveni rival pentru cele mai mari companii miniere din lume, potrivit lui Nathaniel Rothschild, descendent al celebrei familii de bancheri americani.

Rothschild a cumparat obligatiuni convertibile in valoare de 40 de milioane de dolari din oferta Glencore de 2,2 miliarde de dolari.
Compania a functionat ca un parteneriat privat de 3 decade insa acum doreste sa devina publica. Glencore detine 34% din compania miniera elvetiana Xstrata Plc.

La valoarea la care s-a facut vanzarea obligatiunilor, compania ar valora 35 de miliarde de dolari. BHP Billiton din Australia, cea mai mare companie miniera din lume, are o capitalizare de 207 miliarde de dolari in timp ce Rio Tinto din Marea Britanie are o valoare de 130 de miliarde de dolari.

Investitori de calibru

Rothschild, de 38 de ani, cumpara si actiuni de 100 de milioane de dolari la Rusal, gigantul aluminiului detinut de oligarhul rus Oleg Deripaska, in oferta sa publica initiala.
Glencore este cel mai mare trader de marfuri din lume. Firma a fost redenumita dupa ce managementul a cumparat titlurile fugarului Marc Rich in compania Marc Rich & Co in anul 1994.
Compania a mai vandut obligatiuni convertibile si investitorilor precum BlackRock Inc, Government of Singapore Investment Corp si Zijin Mining Group Co, cel mai mare producator de cupru din China.

Scandaluri in Romania

Numele companiei a fost implicat si in mai multe scandaluri in Romania, Curentul publicand in timpul campaniei electorale o serie de documente cu provenienta presupusa de la serviciile secrete romanesti. Glencore a incercat sa preia rafinaria Petromidia dar autoritatile romane s-au opus. De asemenea, compania a dorit sa preia si Petrom. A pierdut ambele curse in fata Rompetrol si OMV. La inceputul anilor ‘80 Mark Rich, printr-una din firmele sale, Philip Brader’s, care a detinut monopolul exporturilor de neferoase din Romania, a cumparat toata productia anuala de aluminiu si cupru a Romaniei.
Numele firmei a fost implicat in mai multe activitati suspecte de coruptie si oculte, de la moartea a doi muncitori in SUA pana la mita in Nigeria sau cautarea lui Marc Rich de catre FBI timp de 18 ani.

Sursa: Bloomberg
Sursa foto: Glencore

Etichete: , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.