Hemingway si FBI – Reala cauza a sinuciderii scriitorului

Scris de

A.E. Hotchner, prieten apropiat al lui Hemingway si autor a doua carti despre acesta, a vorbit de curand despre moartea scriitorului, aruncand astfel o noua lumina asupra relatiei cauzale existente intre sinuciderea lui Hemingway si urmarirea acestuia de catre FBI.

Inca de la moartea lui Hemingway, explicatiile asupra actului suicidal comis de acesta au fost din cele mai diverse; s-a spus fie ca suferea de cancer terminal sau avea probleme cu banii, fie ca a fost un accident sau se certase cu sotia, toate acestea neavand nici o legatura cu realitatea. Dupa cum doar apropiatii acestuia stiau la acea vreme, in ultimul sau an din viata Hemingway a suferit de depresie si paranoia.

La inceputul anilor ’60, starea de sanatate a lui Hemingway incepe sa se deterioreze, perioada in care devine tot mai preocupat de faptul ca e urmarit de FBI, vorbindu-le prietenilor despre instalarea aparaturii de urmarire la el acasa si interceptarea corespondentei de catre FBI. In noiembrie 1960 este internat la o clinica in Minnesota unde i se va aplica tratament cu electrosocuri (tratament extrem de controversat), fiind externat in ianuarie 1961 intr-o stare deplorabila.

La acea vreme, asa cum spune Hotchner, prietenii nu l-au putut crede ca este urmarit de FBI. Ani mai tarziu, odata cu eliberarea dosarului de urmarire al scriitorului, s-a aflat ca J.E. Hoover (directorul FBI la acea data), l-a pus sub urmarire pe Hemingway pentru ca era suspicios cu privire la activitatile scriitorului in Cuba. Asa cum declara Hotchner, in anii dupa ce a vazut dosarul FBI, a incercat sa impace frica lui Hemingway de agentii federali cu realitatea dosarului respectiv.  In cele din urma, afirmase ca Hemingway a simtit intr-adevar ca este supravegheat si ca acest lucru a contribuit esential la sinuciderea lui.

Ernest Hemingway s-a sinucis in dimineata zilei de 2 iulie 1961, impuscandu-se in cap cu arma lui preferata.
Hemingway a fost unul dintre cei mai mari prozatori ai sec. XX, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1954, lucrarile sale fiind clasice ale literaturii americane, printre acestea numarandu-se: Pentru cine bat clopotele, Un veac de singuratate, Batranul si marea.

Nicolae Cobzaru

Sursa: N.Y. Times.com
Sursa foto: FBIHandBook

Etichete: , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. Ana says:

    Un veac de singuratate ??? Nu era opera lui Marquez?

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.