Lumini pe zapada – Anita Shreve

Scris de

lumini_pe_zapadaTotul se intampla in viata cu un scop. Si asta vrea sa puncteze si Anita Shreve in bestseller-ul “Lumini pe zapada”, un jurnal emotionant al trairilor unei fetite de 12 ani. Cartea reprezinta un periplu printre amintirile copilei Nicky Dillon, care se intoarce in timp ori de cate ori ceva ii aduce in memorie imaginea mamei sale decedate. Este un balans al gandurilor care se maturizeaza pe parcurs, o data cu experienta timpurie dobandita in diferite situatii.

Nicky locuieste cu tatal ei, Robert Dillon, intr-o casa izolata, in apropierea padurii, undeva in New Hampshire. Mama ei a murit intr-un accident de masina in urma cu doi ani, impreuna cu sora mai mica de doar un an, Clara. Pe atunci, familia locuia in New York, insa pierderea suferita l-a determinat pe Robert sa-si ia fiica si sa se mute undeva departe de tot ce i-ar fi putut aminti de viata fericita de dinaintea accidentului.

Existenta lor capata o noua intorsatura atunci cand cei doi, tata si fiica, gasesc in timpul unei plimbari un bebelus abandonat. Fetita nou-nascuta a fost lasata intr-un sac de dormit pus pe zapada. Nicky si Robert ii salveaza viata si o duc la spital pentru ingrijiri. Inspectorul Warren intra pe fir sa investigheze cazul si usor, usor construieste demersul povestii.

La cateva zile de la intamplare, o tanara apare la usa celor doi, cu remuscarile alegerilor gresite facute de-a lungul timpului. Charlotte, mama bebelusului abandonat, se simte mult prea rau sa plece imediat si vizita ei se prelungeste. Desi pretextul venirii ei fusese acela de a le multumi salvatorilor fetitei sale, Nicky se ataseaza de tanara de 19 ani si vede in ea o sora mai mare.

Imaginile din paginile cartii alterneaza prezentul cu amintiri din trecutul nu chiar asa indepartat. Intamplari cu mama ei, nasterea Clarei si momentele de dinainte si dupa ziua accidentului sunt evocate cu detalii sentimentale. Nicky vede acum lucrurile altfel, s-a maturizat inainte de vreme si o incearca regrete de naturi diferite. Suferinta, durerea, amestecate cu suspansul si curajul unei experiente care i-ar putea schimba viata ii rascolesc gandurile.

Nicky incearca sa o ajute pe Charlotte si il convinge totodata pe tatal ei sa nu anunte politia. Deciziile in fata carora sunt pusi cei doi, tata si fiica, scot la iveala durerea evenimentelor suferite anterior si clarificarea in final a sentimentelor unuia fata de celalalt. In timpul sederii lui Charlotte in casa lor, povestea este dezvaluita. Tanara naiva a ramas insarcinata cu iubitul ei, dar de teama nu a mai spus nimanui. A nascut ajutata de acesta intr-o camera de la motel si apoi a lesinat. Tatal bebelusului a dus copilul in padure si a mintit-o ulterior ca a murit la nastere. A aflat din ziar adevarul si a venit sa le multumeasca salvatorilor.

Cand pleaca de la casa Dillon, Charlotte este arestata, se porneste in cautarea tatalui bebelusului, iar inspectorul Warren ii duce pe Robert si Nicky sa vada orfelinatul unde a fost trimisa fetita abandonata. Cei doi stiu ca nu o vor mai vedea, insa acest eveniment le va marca viata pentru totdeauna.

“Lumini pe zapada” este o carte plina de emotii, un amalgam de sentimente, un vartej de idei in mintea unei copile de 12 ani, care cauta sa inteleaga semnificatia unei familii.

Sursa: Renne
Sursa foto: tamada.ro

Etichete: , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.