Nunta cuantica: pana la moarte si dincolo de ea

Scris de

Pentru indragostitii care vor o ceremonie atipica exista o noua metoda de a ramane nedespartiti pe vecie: fizica cuantica.

Filozoful si artistul Jonathon Keats, a proiectat un aparat special, care, atunci cand este pus intr-o fereastra luminata si expus la intregul spectru de radiatie solara divide perechi de fotoni “uniti” prin procesul numit “entanglement”, si ii transfera in corpurile oamenilor din apropiere.

“Entanglement”-ul este o proprietate ciudata a materiei cand doua particule sau corpuri aflate la distante imense din Univers cunosc instantaneu una situatia celeilalte, fara ca informatia sa poata strabate fizic spatiul (cu viteza luminii – 300.000 km/s).

Tehnologia e simpla: expus la radiatia solara, un cristal nonlinear “uneste” fotoni. Perechile de particule legate intre ele sunt apoi impartite de prisme. Efectul fotoelectric transfera starea de uniune a particulelelor catre corpurile celor care vor sa fie uniti in mariajul cuantic.

Keats are si un model de ceremonie in minte care sa fie in concordanta cu tehnologia in cauza. Cuplul trebuie sa mearga pe un culoar si sa ajunga de la intuneric la lumina. Nu trebuie ca acest culoar sa permita decat mersul a doua persoane una langa alta (mirele si mireasa). In capat, cei doi vor trebui sa se pozitioneze pe niste urme dinainte desenate, cu fata unul la altul. Se vor uita la fereastra luminoasa iar suspendat in acesta se afla aparatul care produce electronii legati cuantic intre ei.

Apoi asteapta cam un minut sa fie bombardati cu particulele conectate intre ele. Cuplurile nu pot sti cat de “unite” au devenit deoarece orice incercare de masurare a efectului cuantic il disturba.
Ceremoniile vor incepe de maine la Art Currents Institute din New York si vor dura pana pe 18 iunie.

Cam asta e un mariaj cuantic! Casa de piatra, iglu anti-atomic!

Sursa: Discovery News
Sursa foto: Wired

Etichete: , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.