Petrolistii rusi fac profit in dauna OPEC

Scris de

lukoilIndustria petroliera rusa face profituri mai bune decat cele din alte tari dupa ce Rusia a anuntat ca va ajuta OPEC sa mentina pretul titeiului dar a majorat productia intre timp.

In timp ce profiturile nete ale gigantilor internationali ai petrolului au scazut cu 50-70%, la rusi scaderea este de 40-50%. Profitul net pe primele 9 luni al TNK-BP, al treilea producator rus, a ajuns la 3,69 miliarde de dolari, cu 43,7% mai putin, transmite AFP.

In timp primul ministru rus Vladimir Putin le arabilor le promitea scaderea productiei pentru ca pretul barilului de petrol sa nu scada, gigantul de stat Rosneft a pornit exploatarea giganticului camp Vankor din Siberia.

Campionii crizei

Astfel ca arabii si celelalte state membre OPEC au ramas sa isi taie din productia proprie pentru ca barilul ajunsese la 40 de dolari. In acelasi timp Rusia a pompat chiar mai mult decat anul trecut.
Lukoil, care detine 1,3% din rezervele mondiale si 2,3% din productia globala, are si ea planuri de a mari cantitatea extrasa global cu 2,9% in 2009, pana la 98,2 milioane de tone metrice- echivalent a 1,97 milioane de barili pe zi, potrivit Ria Novosti.
Putin a suspendat taxele de export pentru campurile din estul Siberiei. Potrivit bancii de investitii Troika, citata de New York Times, exceptia a transformat Vankor din ceea ce era la actualele preturi ale titeiului doar un proiect care abia nu iese pe minus, intr-unul profitabil. Potrivit publicatiei, sectorul petrolier rus a iesit unul dintre putinele din Rusia unde exista crestere. Pe trimestrul al treilea Lukoil a afisat un profit net de doar 59 milioane de dolari, in scadere cu 92%, insa acesta se adauga la cele 3,229 miliarde de dolari din prima jumatate a anului, care sunt un minus de doar 27% fata de aceeasi perioada din 2008. Fata de 10,76 miliarde de dolari in 2008 este, insa un declin de 70%. Insa, intre timp, compania a facut mai multe achizitii in strainatate : 45% din rafinaria olandeza de la Vlissingen a Total pentru 725 milioane dolari sau 49% din rafinaria ISAB din Sicilia si doreste sa preia grupul spaniol Repsol.

La altii e mai rau

Profiturile nete anuntate, insa, de marile grupuri petroliere si de gaze internationale au scazut cu 50-70% fata de rezultatele din 2008, dar sunt peste estimarile analistilor. Shell a anuntat un profit net in primele 9 luni de 10,7 miliarde de dolari, mai mic cu 63,6% fata de aceeasi perioada din 2008. Eni a anuntat un profit net de 1,2 miliarde de euro in cel de-al treilea trimestru, in minus cu 58% fata de acelasi trimestru din 2008. ConocoPhilips, a treia companie petroliera din Statele Unite, a anuntat si ea un profit net de 1,5 miliarde de dolari pe trimestrul al treilea, cu 71% sub nivelul din 2008 din aceeasi perioada. Veniturile Conoco, s-au prabusit la 40 de miliarde de dolari, de la 70 de miliarde de dolari in iulie-septembrie 2008, insa au depasit estimarile analistilor, de 35 de miliarde de dolari. Conoco detine 20% din Lukoil si vrea sa vanda active de 10 miliarde de dolari, dar nu actiunile la Lukoil.

Sursa: Renne.ro

Etichete: , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.