Redeventele fixe pun Petrom in fata Tatneft si Devon Energy
Scris de Daniel Ionascu
Petrom devanseaza Tatneft, Devon Energy sau PKN Orlen, companii considerate mai mari decat societatea romaneasca, in Top 250 Platts.
Redeventele fixe, stipulate prin controversatul contract de privatizare, au propulsat Petrom pe locul 169 in topul celor mai performante 250 de companii energetice din lume, fiind singura prezenta a Romaniei in clasament. Topul Platts este efectuat in baza mai multor criterii, cele mai importante fiind activele, veniturile, profitul si rentabilitatea capitalului investit.
Prostia statului, reteta succesului
Petrom a ajuns pe locul 169 dupa ce in 2008 preturile mari ale barilului de titei si redeventele mici si fixe date catre stat au dus la un profit net de 1,022 miliarde de lei, fata de 1,77 miliarde de lei in 2007. In acelasi timp, compania a facut provizioane de 1,3 miliarde de lei pentru litigiile avute cu fostii si actualii angajati.
Petrom a platit in 2008 redevente de 725 milioane de lei.
Autoritatile au criticat in dese randuri politica de preturi a Petrom, motivand ca societatea extrage titei din Romania la pret mic si vinde carburantul la tarife stabilite ca si cum ar fi fost cumparat de pe bursele de marfuri. Statul este legat de maini in privinta Petrom deoarece in contractul de privatizare se specifica faptul ca Romania nu poate creste redeventele pana in 2014.
Compania romaneasca se plaseaza pe locul 184 in top dupa active, de 8,424 miliarde de dolari la finele anului trecut, pe pozitia 164 dupa venituri (6,03 miliarde de dolari), respectiv pe 161 dupa profit (365 milioane de dolari), potrivit Platts. Petrom ocupa insa o pozitie sensibil superioara dupa rentabilitatea capitalului investit, plasandu-se pe locul 122 din cele 250 de companii incluse in top.
Rivalul Tatneft
Petrom bate companii energetice mai mari, cum ar fi grupul rus Tatneft, detinut de guvernul regional din Tatarstan. Aceasta a obtinut un profit de 892 milioane de dolari pe primul semestru din 2009. Rezervele sale de petrol sunt de 862 milioane de tone. In 2008 Tatneft a extras 189 milioane de barili si e asteptat sa produca in acest an mai putin cu 1,5%, pana la 186 milioane de tone. Mai mult, compania detine 561 de benzinarii, din care 420 in Rusia si 141 in Ucraina. Aditional, Tatneft produce petrol si in Libia, Angola, Siria, Iran, Vietnam, Oman, Arabia Saudita si vrea sa intre si in Irak. Directorul general al Tatneft este Fakhrazovich Takhautdinov, vicepresedinte al Consiliului de Stat al Republicii Tatarstan. Compania are 100.400 angajati si active de 12,752 miliarde de dolari.
Prin comparatie, Petrom are 28.000 de angajati, are rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, o capacitate anuala de rafinare de opt milioane tone si circa 550 de benzinarii in Romania. Compania mai detine o retea internationala de 269 benzinarii in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia. In primele 9 luni, Petrom a produs 51,12 milioane barili echivalent petrol, din care 49,54 milioane barili in Romania.
Devon Energy, PKN Orlen
Petrom mai devanseaza si Devon Energy din SUA, polonezii de la PKN Orlen si grupul olandez Gasunie. Devon Energy detine active de 31,9 miliarde de dolari iar PKN de 15,4 miliarde de dolari.
Platts este una dintre cele mai mari companii de consultanta si furnizare de informatii in domeniul energetic si al materiilor prime, cu o traditie de 100 de ani. Mai mult, face parte, alaturi de Standard & Poor’s si J.D. Power and Associates, din grupul american The McGraw-Hill Companies.
Etichete: Devon, Energy, exclusiv, intern, Petrom, PKN Orlen, privatizare, redevente, stiri, Top 250 Platts

