Robotii vor crea bunastare mondiala sau somaj generalizat?

Scris de

robot handOk. Cu totii am observat ofensiva pe care robotica o realizeaza chiar acum. In orice domeniu. Roboti care merg la razboi, fregate care navigheaza fara echipaj, drone pentru submarine, reparatori si instalatori in spatiu, doctori in salile de operatii. Si stirile continua. Robotica nu lasa niciun camp al activitatii umane necercetat.

In curand vom auzi Stirile de la ora 5 cu roboti care se vor fi atacat intre ei care sa stea mai mult peste program pe linia de fabricatie… Si nu e o gluma.

Un robot va ajuta la operatiile pe inima

Spitalul Luteran din Forth Wayne a cumparat un robot avansat care sa realizeze proceduri complicate in operatiile pe inima. Echipamentul este denumit Sensei X Robotic Catheter System, este dezvoltat de compania Hansen Medical si a costat 825.000 de dolari. Bratul sau permite manevrarea unui cateter inauntrul inimii.

RobonautAvioane teleghidate lupta acum in Afganistan. General Motors realizeaza pentru NASA un robonaut iar Roxxy este gata sa ne indeplineasca fanteziile sexuale.

“Razi tu razi, dar nu e rasul tau, Harap- Alb!”

Lumea se schimba. In timpul varfului de criza economica de anul trecut, prin primavara, circulau bancuri despre companiile care isi opreau productia pentru a reduce costurile. In timp ce in diverse tari se realizau someri, poanta spunea ca Toyota a scos 5.000 de roboti din priza.

Umanitatea intra intr-o era de ne-munca. Dezvoltarea tehnologiei a atins punctul in care productivitatea va creste dincolo de cresterea nevoilor populatiei, scrie Sahit Muja, antreprenor intr-o dezbatere initiata de Wall Street Journal.

El spune ca robotii si automatizarea vor reduce nevoia de muncitori mentinand in acelasi timp cresterea economica.

Exemplul din industria IT

Semintele noii revolutii se vad deja in industria IT. Fiind deja cu un pas in viitor, gigantii IT au trecut usor de criza datorita dezvoltatii de noi tehnologii si de produse care le-au permis sa vanda ieftin bunuri si servicii interesante. Apple si-a crescut profitul, Microsoft sta pe un munte de 40,4 de miliarde de dolari, Google are 24 de miliarde de dolari iar Intel are 18,9 miliarde de dolari. Ar putea concura foarte bine cu bancile. Industria auto, unde concurenta este aproape la fel de acerba, este urmatoarea in rand, liniile de productie fiind din ce in ce mai automatizate.

Big_DogUrmatorii loviti

Activitatea economica de pretutindeni este din ce in ce mai digitalizata. Serviciile postale si administratiile fiscale urmeaza a trece online. Ziarele si media trec pe internet pentru a reduce costurile. Producatorii muzica vand online mai mult decat traditional, cartile devin si ele digitale si stau in librarii virtuale, de unde sunt accesate de iPad sau Kindle. Militarii au parteneri mecanizati de batalii. Toate astea necesita din ce in ce mai putini lucratori.

Acum 20 de ani, la Tropoje, in Albania 1.000 de muncitori extrageau 100 de tone de mineral de crom pe zi. Azi, un excavator operat de un om extrage 200 de tone.

Produse ieftine. De unde bani?

Sahit Muja estimeaza ca robotii vor cauza somaj pentru 80% din angajatii din SUA, UE, Rusia, China si Japonia. Veste buna e ca datorita competitiei si tehnologiei, bunurile si serviciile vor costa din ce in ce mai putin. Dar guvernele vor trebui sa se gandeasca si cine va avea bani sa le cumpere. La un moment dat nu vor mai exista piete noi de desfacere. Africa va fi si ea in final “cucerita”, tarile emergente isi vor fi epuizat capacitatea de crestere. Petrolul se va termina in 50 de ani iar schimbarile climatice vor afecta din ce in ce mai multa lume. Lumea se va gripa iar mecanismul ei nu va mai functiona. Vom avea crize din ce in ce mai dese pana la un mare bum de final, cand presiunea sociala a maselor va fi critica iar guvernele nu vor mai putea reactiona. Deja in 2008 mase infometate faceau “revolutia orezului” in Asia de Sud-Est, Egipt si Israel.

Sex-RobotPlaneta se va bloca. Si un nou model va trebui gasit. Iar acesta nu poate fi decat folosirea tehnologiei pentru binele tuturor. Transport gratuit, educatie gratuita, mancare gratuita. Totul robotizat. Ca si acum, cand rosia cu balegar natural e mai scumpa decat cea pe steroizi, privatii vor putea face bani prin munca umana, care va fi mai apreciata decat cea a droizilor.

Din pacate asta va lipsi umanitatea de o calitate esentiala pentru supravietuire. Nemaiavand de raspuns la nevoi si stimuli naturali va deveni o masa vegetativa fara idei proprii si fara scopuri. Fara adaptarea si competitia continua, nu vom mai sti sa raspundem la prima amenintare care ne va zgudui existenta: noi insine.

Si toate astea le vom prinde cam cand vom fi bunici.

Voi cum vedeti viitorul?

Sursa: RENNE
Sursa foto: RENNE

Etichete: , , , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.