Rusia porneste la cucerit Europa cu o cale ferata

Scris de

RZD-logo-940C73CF56-seeklogo.comRusia propune mai multor state din Estul si Centrul Europei construirea unei cai ferate pentru standardele rusesti. Proiectul va aduce RZD in UE si va spori dependenta de marfurile ruse.

Rusia, Ucraina, Slovacia si Austria doresc sa contruiasca o cale ferata cu ecartament rusesc, care sa ajunga pana la Viena. Constructia ar putea dura intre 3 si 5 ani, in timp ce valoarea sa este estimata de la 2-3 miliarde de dolari pana la 11-14 miliarde de dolari.
Proiectul trebuie sa uneasca numai orasul Kosice din Slovacia cu Viena, din Austria, deoarece, Ucraina si Kosice sunt deja legate de o linie ferata construita pe standardele rusesti, de 1.520 milimetri latime. Caile ferate europene au 1.435 milimetri latime.
Vladimir Yakunin, presedintele RZD, compania de cai ferate a Rusiei, spunea recent ca operatorul proiectului ar putea detine calea ferata cand vafi gata, anunta Ria Novosti in acest an.
In data de 11 noiembrie, Putin a discutat cu cancelarul Austriei Werner Faymann despre proiect, conform Reuters. De asemenea, pe 15 noiembrie, aceleasi discutii au avut loc cu premierul slovac Robert Fico. Slovacia este interesata sa gazduiasca tronsonul deoarece ar creste activitatea economica din portul Bratislava si din aeroporturile sale. Potrivit Moscow Times, Rusia sprijina proiectul deoarece RZD ar putea trimite mai multe marfuri in Europa. Astfel, RZD s-ar lansa sa opereze si in UE.

In Romania, CFR Marfa are pierderi de 700 de milioane de lei in 2008 iar reprezentantii Guvernului au anuntat ca va fi privatizata in urmatorii 2 ani, pentru care s-ar putea obtine „cateva miliarde de euro”. RZD ar putea fi unul dintre posibilii cumparatori.

Raportul RZD vorbeste de un cost de 4-5 miliarde de dolari, in timp ce Ucraina insista asupra unui pret de 8-10 miliarde d eeuro, adica 11-14 miliarde de dolari.
Yevgeny Shago, analist sef la Ingosstrakh Investment, spune ca estimarea RZD de 8-10 milioane de dolari pe kilometrul de linie este supraestimata. „De exemplu, Mechel construieste o cale ferata de 320 kilometri lungime in Yakutia pentru 900 de milioane de dolari, ceea ce pune costul unui kilometru la 2,8 milioane de dolari” a spus el, adaugand ca peisajele europene fac constructia mai ieftina decat Siberia.

Potrivit RosBusinessConsulting, RZD si-a marit pentru acest an investitiile cu 10%, pana la 9,53 miliarde de dolari. Totusi bugetul este cu 30% sub cel din 2008. Potrivit aceleiasi surse, in 2010, RZD vrea sa listeze pe bursa doua dintre subsidiarele sale – TransContainer si Freight One – in functie de conditiile pietei.

Sursa: Renne.ro

Etichete: , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.