Sapte orase gata sa se scufunde
Scris de Teodora Iordache
Orase din toata lumea candideaza la titlul de “Noua Atlantida”. Fundatiile nesigure si apele agitate sunt amenintari importante pentru cateva dintre cele mai mari si mai iubite asezari urbane.
Bangkok,Thailanda
Asezata pe raul Chao Phraya, capitala Thailandei se scufunda rapid. Expertii nu ii dau mai mult de sapte ani. Totusi, spre deosebire de celelalte orase de mai jos, nu fundatia de calitate inferioara este de vina.
Potrivit lui Ajong Chumsai na Ayudhya, un om de stiinta tailandez, viitorul Bangkokului poate fi cel mai bine explicat prin incalzirea globala.
Ayudhya a declarat in publicatia Asia News Network ca, “in principal, oamenii sunt vinovati pentru un astfel de dezastru pentru ca ei au folosit in exces resursele naturale, au defrisat padurile si au continuat emiterea de gaze de sera fara nicio grija pentru viitor”.
Ayudhya a mai spus ca astfel de schimbari in clima globala vor cauza mai multe tsunamiuri severe in Golful Thailandei. Acestea vor avea efecte extrem de negative asupra sudului tarii.
New York City, New York
Daca nu ati vazut inca Statuia Libertatii sau luminile din Times Square, acum e momentul sa o faceti. Cel mai populat oras american este condamnat sa resimta efectele incalzirii globale si mai puternic decat Bangkokul.
Asezat la gura raului Hudson, care se varsa in Oceanul Atlantic, aceasta “jungla de beton” va atinge in curand un risc mare de distrugere din cauza cresterii nivelului marii si intensificarii furtunilor tropicale.
Science Daily raporteaza ca nivelul marii din zona New York-ului este preconizat sa creasca de doua ori mai repede decat nivelul marii din celelalte regiuni ale lumii, ceea ce inseamna ca New York se va scufunda cu mult inainte de restul Statelor Unite ale Americii.
Totusi, Science Daily precizeaza ca inundatiile vor constitui doar o parte a evenimentelor din New York: “Scufundarea portiunilor joase, eroziunea plajelor, transformarea mlastinilor in ape si cresterea salinitatii in estuare pot afecta ecosistemele si pot dauna dezvoltarii litoralului”.
Statul New York nu doar ca va fi transformat intr-o baltoaca, dar, incet-incet, va fi maturat de ape.
Houston, Texas
In curand, Centrul NASA pentru Vizitatori din Houston va ajunge sub pamant. Cea mai cosmopolitana asezare din Texas se lupta sa ramana la suprafata.
Construit pe o mina de resurse naturale care continua sa creasca in abundenta, “Orasul Spatial” a devenit un principal centru energetic si initiator al explorarilor spatiale din SUA. Totusi, al patrulea oras american ca marime a fost construit pe o fundatie de nisip.
Houston este asezat pe bancuri de nisip prin care trec patru rauri subterane ce se varsa in Golful Mexic. De ani de zile, locuitorii orasului au folosit panza de apa freatica pentru nevoile zilnice, dar cantitatile masive de extractie afecteaza fundatia din ce in ce mai slabita.
Nu doar extractia excesiva de apa subterana, ci si cea de petrol, dauneaza fundatiei. In plus, pe sub strazile si zgarie-norii orasului se intind aproximativ 300 de falii.
Astfel, multe zone ale metropolei, in special Jersey Village, asezat in nord-vest, se scufunda cu aproape 5 cm pe an, potrivit publicatiei Science Daily. Expertii sustin ca, desi viteza de scufundare a scazut semnificativ in zonele unde s-a incetat extractia apei din subteran, tot mai este necesara gasirea unei solutii permanente pentru problema orasului Houston.
Shanghai, China
Asezat pe coasta chineza, acest oras in expansiune a fost construit pe mlastinile care inconjoara gura raului Yangze.
La inceput, Shanghai a fost un mic sat de pescari, pentru ca la mijlocul secolului XIX sa devina din ce in ce mai populat. Casele modeste au fost inlocuite de zgarie-nori, iar Shanghai a devenit cel mai populat oras din lume, gazduind peste 20 milioane de oameni in 2001.
Orasul a facut fata cu bine expansiunii rapide pana la sfarsitul secolului XX, cand sondele de sub fundatie au devenit sursa majora de apa si astfel depozitul de sedimente din fundament a fost afectat. Shanghai s-a scufundat cu aproximativ 8 metri intre 1921 si 1965, ceea ce inseamna in jur de 5 cm pe an. Orasul continua sa se scufunde cu o viteza de aproximativ 2 cm pe an.
Potrivit expertilor, nu este mai nimic de facut pentru a mentine Shanghai la suprafata- orasul este pur si simplu prea greu pentru fundatia sa.
Totusi, intr-o incercare de a incetini procesul de scufundare, toate cladirile noi inalte trebuie sa fie construite cu piloti de beton adanci pentru a sustine greutatea constructiei.
Arhitectura pentru care Shanghai este atat de faimos reprezinta totodata si cauza pentru care acum orasul se lupta sa ramana la suprafata.
Colonistii au ales New Orleans-ul ca si capitala a Louisianei Franceze tocmai pentru ca era localizat in interiorul uscatului, departe de ocean. Insa protectia asezarii a fost distrusa, iar orasul preferat de americani pentru distractie a devenit un loc din ce in ce mai expus furtunilor tropicale. Aproximativ jumatate din oras este situat fie sub, fie la acelasi nivel cu marea.
Doar dupa uraganul Katrina expertii au luat in considerare situatia de declin a orasului. In 2006, National Geographic a precizat ca orasul s-a scufundat cu o viteza de aproximativ 1 cm pe an in perioada urmatoare uraganului Katrina.
Digurile destinate sa protejeze orasul de scufundarea cu o viteza de 4-5 ori mai mare decat cea preconizata, au intensificat efectele pe termen lung ale furtunii.
Potrivit unui raport din 2009 al Academiei Nationale de Inginerie si al Consiliului National de Cercetare, “digurile si zidurile de protectie care inconjoara New Orleans-ul nu pot asigura protectie absoluta impotriva deversarilor sau dislocarilor in conditiile unor evenimente extreme. Cum mutarea orasului nu este fezabila, o alternativa ar fi inaltarea primului etaj de cladiri”.
Venetia, Italia
Au trecut sute de ani de cand venetienii s-au hotarat sa construiasca Basilica Sfantul Mark si sa extinda Piata San Marco in varful platformelor de lemn aflate sub nivelul marii si a drumurilor protejate de canale.
Astazi, harta orasului capata logica: accesul direct la mare era necesar pentru ca venetienii sa mentina controlul asupra comertului din Marea Mediterana.
Dar digul pentru apa potabila s-a dovedit a avea un efect negativ asupra acestui oras construit pentru pescuit. Potrivit publicatiei The Christian Science Monitor, Venetia s-a scufundat cu aproximativ un metru in ultimii 100 de ani. Pentru ca lucrurile sa mearga si mai rau, nivelul apei din Marea Mediterana a crescut si ea.
Desi “apele inalte” au incercat de secole acest loc de distractii cautat de turisti, frecventa inundatiilor a crescut dramatic in ultimii ani. Justin Demetri de la LifeInItaly.com precizeaza ca acum Venetia se confrunta de 60 de ori pe an cu nivelul ridicat al apelor.
Apararea Venetiei a fost o prioritate pentru Guvernul italian timp de 30 de ani. Numeroase bilioane de euro au fost investite intr-un sistem construit impotriva inundatiilor – proiectul MOSE – a carui finalitate este stabilita pentru 2011 sau 2012.
Totusi, unii experti afirma ca singurul mod de a salva orasul este mutarea lui.
Mexico City, Mexico
Asezat pe o albie de lac instabila, in Valea Mexicului, orasul Mexic se confrunta de secole cu posibilitatea de a ajunge in adancuri.
Totusi, conform geologilor, sunt parti ale acestei metropole care se scufunda cu o viteza de 20 cm pe an. Din cauza unei canalizari care nu face fata, orasul a fost serios predispus la inundare de catre apele subterane care se varsa din muntii inconjuratori.
Acest fapt a dus la construirea unui vast sistem subteran de scurgere. Dar extractia in exces a apelor subterane din albia lacului Texcoco in timpul secolului XX a determinat surparea fundatiei de argila, determinand orasul sa se scufunde si mai adanc in pamant.
Pe masura ce orasul se scufunda, acelasi lucru se intampla si cu sistemul de scurgere. Astfel, apele reziduale sunt fortate sa-si schimbe cursul si sa se intoarca in oras. Potrivit site-ului AZCentral.com, capacitatea de scurgere a orasului Mexic a scazut cu 30% din 1975.
Exista mai multe proiecte in desfasurare pentru ca orasul sa fie mentinut pe linia de plutire. Unul dintre acestea este tunelul de scurgere din est, lat de 23 metri. Valoarea acestuia este de 1,1 miliarde de dolari. Tunelul, care ar trebui sa fie gata pana in 2012, va depozita apele reziduale la 40 de mile nord de oras.
De asemenea, se iau masuri si pentru salvarea capodoperelor arhitecturale precum Catedrala Metropolitana din Centrul Istoric, care este una dintre punctele turistice majore.
Totusi, in ciuda tuturor eforturilor, inginerii spun ca nu exista nicio modalitate pentru a impiedica orasul Mexic sa se scufunde.
Asadar, cand va planuiti urmatoarea vacanta, ganditi-va ca destinatiile favorite nu pot astepta o vesnicie.
Etichete: Atlantida, Bangkok, China, extern, feature, Houston, Italia, Louisiana, Mexic, Mexico City, New Orleans, New York, orase, Shanghai, SUA, Texas, Thailanda, topuri, Venetia
Comentarii (1)
Ba , bine ca nu este Bucurestiul