Vanitatea umana goleste marile de ton

Scris de

Un exemplar mare de ton cu inotatoare albastre ajunge sa coste 100.000 de dolari in Japonia, potrivit unei investigatii aparuta pe EUObserver si BBC. Aceasta specie de peste este una dintre cele mai valoroase din lume. Este migrator, parcurge distante imense, poate ajunge la 500 de kilograme si trai 40 de ani.

Delicatesele preparate din el se gasesc in orice restaurant care serveste sushi, de la Tokyo la New York. Totusi, Japonia consuma anual 80% din total deoarece carnea animalului este apreciata in mod traditional. Tonul cu aripioare albastre este ultimul care se adauga pe lista ferocitatii umane, care a dus pana acum la disparitia a 90% din pestii oceanici de talie mare.

In fiecare an, mii de tone de peste sunt adunate ilegal si vandute. Intre 1998 si 2007 piata neagra o depasea pe cea la vedere, pentru fiecare ton vandut legal fiind prins, statistic, mai mult de un ton pescuit ilegal.

Investigatia leaga flote de pescuit, ferme, oficii ministeriale si distribuitori din Japonia. In frunte cu Franta, Spania, Italia si Turcia, pescarii mediteraneeni au violat cotele oficiale de pescuit si s-au angajat intr-o intreaga tesatura de practici ilegale, de la raportarea gresita a marimii, angajarea de avioane care sa detecteze bancurile de pesti, prinderea de pesti sub dimensiunile permise si pescuirea in apele Africii de Nord, unde inspectorii UE nu pot intra. Drept rezultat, capturile anuale au sarit la 50.000 – 60.000 de tone metrice, dublu fata de cat s-ar fi realizat doar din cotele europene de 30.000 de tone metrice.

Comertul ilegal estimat intre 1998 si 2007 cu exemplare de ton cu aripioare albastre a fost de cel putin 4 miliarde de dolari.
Ca urmare, in ultimele patru decade, exemplarele de ton cu inotatoare albastre din estul Oceanului Atlantic s-au redus cu 75% ca numar, cea mai mare pierdere constituindu-se intre 1997 si 2007.

Aceeasi practica este frecventa si in Australia, unde o comisie mixta facuta impreuna cu japonezii a gasit niste orori atat de mari incat raportul a fost facut secret iar cercetatorii care au lucrat la el au fost pusi sa semneze contracte de a nu face publice datele. “Vorbim de minim 6 – 7 miliarde de dolari (australieni – n.r.) din pescuitul ilegal, multe locuri de munca si umilinta publica a Japoniei”, a spus o sursa din industria australiana de profil, care cunoaste studiul. Ca rezultat, cota Japoniei de ton sudic a fost taiata-n doua. Printre practicile japoneze se numara si importul de ton cu aripioare albastre drept alta specie si redenumirea sa direct in piata.

Sursa: EUObserver
Sursa foto: EUObserver

Etichete: , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.