Vulcanii islandezi ameninta in continuare cu eruptii

Scris de

Eruptia vulcanului Eyjafjallajokull a produs pagube majore companiilor aviatice, si a provocat neplaceri si intarzieri pentru milioane de oameni. Insa acesta ar putea fi doar inceputul, afirma unii cercetatori, ca Pall Einarsson, profesor de geofizica la Institute of Earth Sciences de la University of Iceland.

In vizor se afla un vulcan cu un nume mai putin amenintator, chiar pronuntabil: Katla. El se afla la aproximativ 20 de kilometri distanta de locul eruptiei actuale, si de fiecare data cand Eyjafjallajokull a erupt in ultimele trei dati, a facut-o si el. Mai mult, Katla se trezeste la fiecare 80 de ani, iar ultima sa activitate majora a fost inregistrata in 1918.Eruptii cu fulgere

O eruptie a acestui vulcan ar fi de zece ori mai puternica si ar putea insemna inchiderea traficului aerian pentru mai multe saptamani.

Un fenomen interesant poate fi observat uneori in timpul eruptiilor: fulgere de mica intensitate formate intre particulele care sunt expulzate din vulcan cu peste 100 metri pe secunda.

Sursa: Associated Press
Sursa foto: Yahoo

Etichete: , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.