Avem nevoie de tehnologie la meciurile de fotbal?
Scris de Daniel Ionascu
Nu stiu voi cum sunteti, dar dupa ziua de ieri incep serios sa ma gandesc la introducerea de tehnologie de inalta performanta in meciurile de fotbal. Pe de o parte regret efortul facut de singurii englezi care stiu fotbal, Lampard si Gerard, dar si ca Argentina – care e favorita mea – a inceput recitalul cu un offsaid vizibil de pe Luna.
Pe de o parte avem toti fanii frustrati, de la cei impotriva carora a marcat “mana lui Dumnezeu”, insusi Maradonna, pana la irlandezii care trebuiau sa se califice dupa hentul lui Henry. Si tocmai cand laudam campionatul asta ca nu exista erori mari de arbitraj, in afara de ceva cartonase rosii si golul anulat americanilor in meciul cu Slovenia, au picat doua bombe intr-o zi.
E adevarat ca un astfel de gol te demoralizeaza. Probabil si de asta a dat Higuain al doilea gol, fundasul mexican nemaiputandu-se concentra si pasand la adversar. Lucrul a fost vizibil cand echipele s-au faultat 15 minute continuu iar mingea zbura aiurea.
Da, altfel ar fi fost si evolutia lucrurilor daca Anglia intra la cabine cu 2-2 in meciul cu Germania. Pe de alta parte, asa cum zicea un prieten, cum de-au luat restul de goluri daca doar arbitrajul era problema? S-au pierdut milioane de euro la pariuri pe ambele meciuri. Sigur englezii pariasera bani grei pe victorie sau cateva goluri date cel putin. Acasa n-a fost nevoie decat de 30 de secunde ca sa vedem o reluare. La fel au facut si mexicanii, care au vazut-o pe tabela. Deci de ce nu se introduc elemente de tehnologie in fotbal?
Argumentele FIFA si ale lui Sepp Blatter sunt urmatoarele: meciurile incetinesc, nu exista tehnologie care sa fie implementata si sa fie fara dubii si s-ar face discriminari in jocul de fotbal.
Sa le luam pe rand.
Meciurile ar incetini daca s-ar introduce tehnologia. Da, ar cam fi acelasi lucru ca si regula “golului de aur”, cand echipele se crispau, nu mai jucau mai nimic in prelungiri pentru a ajunge la penaltyuri.
Nu exista tehnologie potrivita. Gresit! In Japonia exista o minge dotata cu senzori iar atunci cand trece linia arbitrul este avertizat in casca. In hockey se aude un bazait in stadion daca pucul trece. Inclusiv in rugby exista implementate tehnologii sau la cricket.
Sigur, n-as vrea sa se opreasca meciul mereu ca sa se uite jucatorii la ecran, ca-n cricket, eventual sa posteze ceva pe Facebook sau sa faca pauza de ceai. Ala n-ar mai fi fotbal… Pe de alta parte, argumentele celor care resping tehnologia sunt ca daca exista tehnologia, nu exista un mod clar de a fi implementata. Da, s-ar putea introduce la meciurile Campionatului Mondial, eventual in Premier League, Bundesliga. Dar o introducem si in Liga a 2-a, a 3-a? Isi permit echipele astfel de tehnologii? Merge la un meci Anglia – Germania, dar ce facem la un teoretic Insulele Feroe – Luxemburg?
Aici ajungem la punctul al treilea. Se fac discriminari intre echipe iar o regula de baza ar fi incalcata: aceea a universalismului jocului. Spre exemplu, fotbalul e cel mai popular joc din lume pentru ca oricine il poate juca in orice loc. Este… unit. Daca am introduce senzori si alte traznai high-tech cei 30 de insi care joaca pe o pajiste n-ar avea aceleasi posibilitati precum cei de la Mondial. Dar nu sunt ei oare din start diferiti? Unii sunt profesionisti, altii amatori, unii joaca desculti, la altii incaltamintea valoreaza mai mult decat satul natal, unii au contracte de zeci de milioane de euro, altii n-au ce manca, unii joaca in nocturna, altii n-au lumina acasa?
Voi ce credeti? Avem nevoie de mai multa tehnologie in fotbal?
Etichete: Anglia, arbitraj, Argentina, Carlos Tevez, dezbateri, exclusiv, extern, fotbal, Frank Lampard, Germania, Mexic, Steven Gerrard, stiri, tehnologie