Oltchim, definitia profesionalismului in sportul romanesc

Scris de

In ultima perioada, performantele sportive romanesti s-au diminuat considerabil. Daca in urma cu 10 ani, la Olimpiada de la Sidney, reprezentativa de gimnastica a Romaniei impresiona la individual compus, acolo unde trei romance au urcat pe podium, in ultimii ani marile victorii ale Romaniei au cam lipsit, numai Lucian Bute, Ana-Maria Branza sau Alina Dumitru tinand stacheta sportului romanesc sus. In acest peisaj lipsit de mari campioni, Oltchim Ramnicu Valcea reuseste cateva performante uimitoare: semifinala europeana in 2009 si finala europeana in 2010.

Fondat in 1973, clubul nu a reusit sa castige niciun trofeu pana in 1984, atunci cand a cucerit Cupa Romaniei. Cinci ani mai tarziu, Oltchim isi revendica si primul campionat, urmand de atunci o perioada de hegemonie a acestei formatii in handbalul romanesc.

Actuala formatie a fost formata de temperamentalul Gheorghe Tadici, care, in acelasi timp in care a antrenat echipa valceana, a condus de pe banca si reprezentativa Romaniei, reusind sa le duca pe “tricolore” pana in finala Campionatului Mondial, acolo unde acestea au fost invinse de rusoaicele lui Trefilov.

In 2006-2007, Oltchim a reusit sa castige Cupa Cupelor, in ultimii patru ani cucerind autoritar Liga Nationala de Handbal, acolo unde se pare ca nu are un adversar redutabil.

Performantele extraordinare ale Oltchimului, care a patruns in elita handbalului mondial, se datoreaza unei munci asidue in sala si in afara acesteia, unei mentalitati care se intalneste din ce in ce mai rar in sportul autohton, aceea de a castiga fiecare partida si de a trata cu profesionalism si cu respect fiecare adversar. Desi au fost depasite de colegele Cristinei Varzaru, un alt model pentru fetele care doresc o cariera in acest sport, componentele Oltchimului au invins clar Gyor, finalista din 2009 a Ligii Campionilor, in semifinalele celei mai importante competitii intercluburi.

Cristina Neagu, dorita de cele mai puternice formatii ale lumii, Ionela Stanca, probabil cel mai valoros portar din lume, Paula Ungureanu, care a salvat Oltchimul in cele mai dificile momente, Ada Nechita sau Valentina Ardean-Elisei sunt doar cateva dintre starurile echipei valcence care, fara lipsa de modestie, ar putea fi considerata o selectionata mondiala.

Daca in 2009 si in 2010 Oltchim a ajuns in semifinalele, respectiv finala Ligii Campionilor, urmeaza, dupa cum afirma si Ioan Gavrilescu, presedintele valcencelor, castigarea titlului european. Neagu si compania au demonstrat ca au valoarea necesara pentru a realiza acest obiectiv. Noi le uram succes si le dorim sa aduca trofeul pentru prima data in Romania!

Sursa: Renne
Sursa foto: EHF

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.