Animalele isi imbunatatesc abilitatile de lider o data cu inaintarea in varsta

Scris de

Animalele in varsta sunt cei mai buni lideri, demonstreaza cercetari realizate pe balene, primate si, mai nou, elefanti. Studiul a fost realizat de catre o echipa de ecologisti specializati in psihologie de la Universitatea din Sussex pe 1500 de elefanti africani ce traiesc in 58 de grupuri in Parcul National Amboseli din Kenya.

Coordonatoarea proiectului, Karen McComb a declarat ca “cercetarile evidentiaza importanta indivizilor in cadrul populatiilor naturale – nu numai la elefanti, ci cel mai probabil si in cazul altor specii cu o viata sociala indelungata si un creier de dimensiuni mari, de exemplu balene si primate”.

Utilizand difuzoare montate pe un vehicul de teren, cercetatorii au emis ragete de lei femele si masculi in apropierea elefantilor. In timpul unor experimente, cercetatorii au difuzat ragetele a trei lei in acelasi timp, acestia fiind principalii dusmani naturali ai elefantilor, in afara de oameni. Toti elefantii au reactionat puternic la auzul a trei lei, insa elefantii mai batrani au manifestat o atentie deosebita si au mobilizat restul grupului in pozitii de aparare. Si Peter Tyack, cercetator la Institutul Oceanografic Woods Hole, divizia biologie, a observat in studiile sale ca femelele elefant in varsta sunt cele mai capabile de a conduce grupurile, deoarece multitudinea de cunostinte acumulata de-a lungul anilor le permite sa ia decizii ce aduc mari beneficii elefantilor.

Studii precedente pe oameni au ajuns la aceleasi concluzii si s-a constatat ca rationamentul privind conflictele sociale se imbunatateste pe masura ce indivizii imbatranesc, in ciuda declinului multor forme ale proceselor cognitive.

Sursa: Discovery News
Sursa foto: Wikimedia

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.