Arctica are noi cai maritime

Scris de

Gheata din Arctica a dobandit in aceasta vara inca doua cai maritime – cea de nord-vest si cea de sud-est, anunta cercetatorii Agentiei Spatiale Europene ( ASE ). Acest aspect a fost descoperit cu ajutorul radarului inclus de catre noul satelit Envisat.

In 2008 s-a observat, pentru prima oara in 30 de ani de cand incepusera observatiile, deschiderea a doua rute in mod paralel – cea de nord-est facea legatura cu teritoriul rus, iar cea de nord-vest cu spatiul canadian. Acestea constituie o cale de acces vizibil scurtata intre continentul european si cel asiatic.

Mare parte din gheata depusa in timpul iernii se topeste in timpul verii, ajungand de la 8 milioane de kilometrii patrati la inceputul anilor 80 pana la 4,24 kilometrii in 2007.

Acest fenomen este explicabil prin procesul de incalzire globala, iar schimbarile climatice nu constituie unicul scenariu posibil.

Pe 17 august o cercetare asupra unei posibile evolutii a calotei glaciare, cercetare publicata in Geophysical Research Letters demostreaza o evolutie aproximativ constanta pe intinderea a zece ani, in functie de evolutiile climatice. Totodata, la un interval de 50-60 de ani, evolutia situatiei pare sa se indrepte catre disparitia calotei glaciare de pe Arctica, declara coordonatorul cercetarilor de la Institutul National pentru cercetarea atmosferei.

Autor: Irimia Oana

Sursa: Sciences et avenir
Sursa foto: Arcticportal

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.