Balaurul bondoc, un dinozaur romanesc

Scris de

Fosile ale unui nou tip de dinozaur, balaurul bondoc, o versiune a pradatorului Velociraptor, au fost dezgropate in Romania.

Bondocul dinozaur a trait in urma cu 70 de milioane de ani, arata un studiu al Academiei Nationale de Stiinta. Nivelul ridicat al marii de la sfarsitul Cretacicului a inundat o mare parte din ceea ce reprezinta astazi continentul Europa. Romania era o insula, iar astazi este o fereastra catre Europa de la sfarsitul Erei Dinozaurilor. Din cauza asa numitul “efectul insula” locuitorii insulei tind sa fie mai puternici si mai mici decat rudele lor de pe continente.

Animalul este remarcabil pentru cele doua ghiare largi si ascutite de la fiecare picior – Velociraptor avea doar una. Cel mai probabil le-a folosit pentru a-si sfasia prada, cred oamenii de stiinta.

„Balaurul ar putea fi unul dintre cei mai mari pradatori din ecosistem”, a afirmat unul dintre coautorii studiului, Zoltan Csiki de la Universitatea din Bucuresti, Romania. El a mai spus ca desi creatura cu inaltimea de 1.8m – 2.1 m este extrem de neobisnuita, este totusi inruditata cu animale ca Velociraptor si dinozauri cu pene descoperiti in China.

Noua fosila Balaur este un schelet partial care include picior, sold, coloana vertebrala, brate, maini, coasta si coada. Degetul mare are o gheara care se putea intinde – cu care se presupune ca sfasia prada. Mai folosea si o alta gheara pe cel de-al doilea deget.

Balaurul bondoc are picioare mici si indesate, iar pelvisul indica zone care erau acoperite cu o mare masa de muschi, ceea ce arata ca era adaptat mai mult pentru forta decat pentru viteza. Iar, unele oase de la mana animalului sunt lipite, caracteristica ce ar fi facut apucatul dificil.

Stephen Brusatte, un absolvent al Universitatii Columbia din Palisades, SUA, a afirmat ca: „In comparatie cu Velociraptor, dinozaurul era probabil mai mult un bataus decat unul care sa alerge mult, si ar fi putut sa doboare animale mai mari decat el insusi, asa cum multe carnivore fac astazi”.

Sursa: Science daily
Sursa foto: Science daily

Etichete: , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] insa greutatea era de 100 de kilograme pentru a putea zbura. Vremir este acelasi care a descoperit “Balaurul bondoc”, un Raptor deosebit, care avea doua gheare taioase la picioare. Quetzalcoatlus northropi era oricum […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.