Biostocarea transforma bacteriile in harduri

Scris de

In caz ca nu va mai ajunge hard-diskul calculatorului pentru filme porno si muzica piratata, cautati bacterii! Nu orice fel, ci E.coli.

Un grup de studenti ai Universitatii chineze din Hong Kong a gasit un nou uz pentru bacteria care produce stari violente de boala. Echipa a dezvoltat o noua cale de a cripta si stoca informatia in ADN-ul bacteriilor intr-un mod atat de eficient incat doar un gram de E.coli ar putea stoca aceeasi cantitate de date cat 900 de harduri de 1TB (o mie de GB -nr).
Mai mult, sistemul dezvoltat nu poate fi hackerit deoarece informatiile sunt criptate. Datele sunt stocate in bucati care pot fi depuse in celule diferite si apoi cartate pentru ca mai tarziu sa fie gasite usor.

Biostocarea urmareste inmagazinarea de date in fiintele vii. Domeniul nu este nou, cercetari fiind facute de aproape un deceniu. Anuntul a fost facut initial in urma cu cateva luni dar pana acum nu exista un model pentru reconstruirea datelor dispersate.

In teorie, stocarea in sisteme de bacterii ar putea ajunge la date vaste “scrise” in spatii foarte mici, iar cum bacteriile se inmultesc stocarea de date poate fi fezabila pentru mii de ani.

Dar aplicarea nu se termina aici: echipa exploreaza cai prin care tehnicile pot fi folosite pentru a coda informatii suplimentare. Astfel, se poate crea un fel de “cod de bare bio”, care va putea identifica fara echivoc provenienta unei recolte de legume sau cereale modificate genetic.

Ganditi-va putin, maine s-ar putea sa fiti nevoiti sa “hraniti” hardul ca sa nu moara sistemul de operare. Sau sa luati vreo boala de la el…

Sursa: PopSci
Sursa foto: PopSci

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.