Cercetatorii aproape ca au descoperit “particula lui Dumnezeu”

Scris de

Yupiii! Doamnelor si domnilor, va rugam sa marcati aceasta zi in calendar! Fizicienii pot sa bea din eprubete si sa se imbete cu particule elementare de H2O!

Si asta pentru ca “vanatoarea” pentru Bozonul Higgs– cunoscut drept “particula lui Dumnezeu” sau Sfantul Graal al fizicii e aproape de final. Cercetatorii de la Large Hadron Collider din cadrul CERN au anuntat ca au detectat semnale care par sa se potriveasca exact cu semnatura celebrei “fantome”.
Rezultatele nu au fost pe deplin analizate si este perfect posibil ca datele sa fie doar fenomene statistice/coincidente. Dar doua detectoare ale CERN – atat ATLAS, cat si CMS – au descoperit particule in exces intr-o zona similara.
Teoreticienii au indicat ca Bozonii Higgs ar trebui sa aibe o masa intre 114 si 185 GeV, iar semnalele descoperite de ATLAS intra frumos in zona prezisa, aratand particule intre 120 si 140 GeV. CMS arata si el ceva intre 120 si 180 GeV.

Intre timp, cercetatorii de la Fermilab din SUA incearca si ei sa “incolteasca” prada. Doua experimente, DZero si CDF, au aproape doua treimi dintre date deja analizate iar cercetatorii spera sa aibe totul gata pana pe 30 septembrie. “Cautarea pentru bozonul Higgs intra in cea mai pasionanta etapa, cea finala”, spune Stefan Soldner-Rembold, purtator de cuvant pentru experimentul DZero.
Echipa de la Tevatron spune ca a detectat un semnal similar in raza anuntata de Large Hadron Collider, in jurul a 140 GeV.

Bozonul Higgs a fost postulat teoretic in 1964, intr-o incercare de a explica cum particulele primesc masa. Desi anumite particule, precum quarcii, poseda masa, altele precum fotonii, nu au. Teoria este ca acestea sunt afectate de un camp care da masa unora dar nu si altora, si care este creat de nevazutul bozon Higgs.

Daca va fi gasit, acesta va confirma validitatea Modelului Standard pentru particule, un fel de Tabel Mendeleev al acestora. Sistemul explica felul in care particulele subatomice interactioneaza. Dar daca experimentele il scot din calcul, problema revine din nou pe masa fizicienilor, care trebuie iar sa se apuce de calcule complicate…

Sursa: TG Daily
Sursa foto: Daily Galaxy

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.