Cercetatorii au creat carne de cyborg

Scris de

Fratilor, borgii sunt printre noi! Oamenii de stiinta de la Harvard au reusit, pentru prima data in lume, sa imbine tesut uman cu o retea de fire bio-compatibile la nivel nano, creand astfel “tesut de cyborg”.

“Actualele metode pe care le avem pentru monitorizarea sau interactiunea cu sistemele vii sunt limitate. Putem folosi electrozi pentru a masura activitatea in celule sau tesuturi, dar asta le vatameaza”, spune profesorul Charles M Lieber.
“Prin aceasta tehnologie, pentru prima data, putem lucra la aceeasi scala ca si unitatea sistemului biologic fara a o intrerupe. In final, asta se reduce la imbinarea tesuturilor cu electronicele intr-un mod prin care devine dificil in a determina unde se termina tesutul si unde incep electronicele”, a mai spus el.

Tesutul care rezulta este capabil sa simta schimbarile chimice si electrice. “In corp, sistemul autonom nervos urmareste pH-ul, chimia, oxigenul si alti factori, si declanseaza raspunsurile necesare”, explica si profesorul Daniel Kohane. “Avem nevoie sa fim capabili in a reproduce acest tip de raspuns intrinsec la care corpul a evoluat pentru a mentine un control fin la nivel celular si al tesutului”, completeaza el.

Utilizand o metoda asemanatoare celei folosita la realizarea microcipurilor, echipa a construit retele de fire de silicon la nivel nano, de forma unor avioane plate. Acestea erau indeajuns de poroase pentru a fi implantate cu celule care au fost crescute in culturi 3D. Sistemul nu afecteaza activitatea sau viabilitatea celulelor.

Echipa a mai bioconstruit si vase de sange si au folosit tehnologia nano pentru a masura schimbarile de pH in interiorul sau exteriorul acestora.

Cum ar zice un clasic: “Resistance is futile!”

Sursa: TG Daily
Sursa foto: trekcore.com

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.