Cercetatorii sfideaza legile chimiei si transforma acizi in baze
Scris de Daniel Ionascu
Toata lumea a auzit de hartia de turnesol, mai putin cei care au chiulit repetat timp de cativa ani de la orele de chimie.
Chestia e simpla: daca inmoi o bucata de hartie de turnesol intr-o substanta acida, atunci hartia se va colora in rosu. Daca substanta e o baza, atunci se face albastra. Pe limbaj stiintific, bazele “doneaza” electroni iar substantele acide ii recepteaza. Cele doua sunt practic la polii opusi.
Pana acum… Ei bine, cercetatorii de la Universitatea California-Riverside au reusit sa faca niste compusi acizi sa se comporte ca niste baze. Tehnic vorbind, ei au facut compusi de bor sa se comporte ca niste catalizatori de fosfor, modificand numarul si locatia electronilor din bor fara sa altereze nucleul.
“Este aproape ca si cum ai transforma un atom intr-un alt atom”, spune Guy Bertrand, profesor de chimie la universitate si co-autor al lucrarii ce va aparea vineri in jurnalul Science.
Acum sa nu va imaginati ca chimia se va transforma in alchimie. Compusii borului pot fi facuti sa se comporte ca baze, insa sunt instabili. Catalizatorii sunt substante care accelereaza anumite reactii dar sunt neutri.
Noua substanta poate fi folosita la realizarea de catalizatori non-toxici si care apoi sa fie utilizati pentru a face noi materiale sau chiar noi medicamente.
Etichete: bor, catalizatori, chimie, extern, farma, fosfor, medicamente, stiri, studiu