Chinezii vor sa captureze un asteroid pe orbita Pamantului

Scris de

Daca majoritatea astronomilor vor sa cunoasca cele mai bune metode de a tine asteroizii departe de Terra, oamenii de stiinta chinezi incearca sa gaseasca moduri prin care pot captura rocile spatiale pe orbita Pamantului, pentru ca mai apoi sa le exploateze minier.

La o prima privire, a “inghionti” un asteroid mai aproape de Terra pare sa fie unul dintre acele scenarii de tipul “ce ar putea sa mearga prost”, pe care de obicei incercam sa le evitam si pe buna dreptate: impactele mari cu asteroizi nu sunt de bun augur.

Insa chinezii par sa fie optimisti ca pot sa “umble” putin la orbita unui asteroid aflat in apropierea Terrei (o schimbare de doar 400 de metri pe secunda a vitezei orbitei ) pentru ca acesta sa intre apoi pe orbita, la o distanta cam de doua ori distanta pana la Luna.

Orbita va fi instabila iar dupa cativa ani, asteroidul va pleca inapoi de unde a venit, insa nu inainte ca noi sa avem suficient timp cat sa il intoarcem pe toate partile.

Desi chinezii vor incepe de jos (primul candidat fiind un asteroid de aproximativ 9 de metri lungime), se gandesc la mai mult. Iar cand spunem mult, ne gandim la un asteroid de peste un kilometru si jumatate lungime, compus din metal, ce ar valora o suma impresionanta. Asta in cazul fericit in care asteroidul sta pe orbita.

In cazul nefericit, daca asteroidul de metal lung de peste 1600 de metri ar lovi Pamantul, am avea de-a face cu un crater de aproape 40 de kilometri si o sfera de foc atat de mare incat copacii pe o raza de peste 300 de kilometri ar lua foc in mod spontan.

Dar, sa presupunem ca oamenii de stiinta chinezi stiu ce fac si ca vor putea la un moment dat sa aduca unul dintre acesti asteroizi pe orbita Pamantului pentru o vreme. Ce se va intampla atunci?

Ei bine, se vor face multe in numele stiintei, cu siguranta, insa chinezii estimeaza ca un asteroid metalic lung de doi kilometri ar valora cam 25 de trilioane de dolari. Cu alte cuvinte, suficient cat sa se poata achita toate datoriile SUA si tot ar mai ramane bani pentru a reporni programul spatial. Minunat! Ei bine, minunat pentru China.

Sursa: Dvice
Sursa foto: Gadget Report

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. bodo says:

    Ala ia curba

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.