Chipul lui Ghandi a fost descoperit pe Marte

Scris de

Dupa Google Earth si Google Moon, pasionatii de misterele universului deja au inceput sa caute semnele vietii pe Marte prin Google Mars. Iar cea mai recenta descoperire este profilul lui Ghandi sub forma unei roci de pe Marte.

<

buy cialis online uk

a href=”https://renne.ro/wp-content/uploads/Ghandi-low-quality.jpg”>Descoperirea ii apartine unui italian pe nume Matteo Ianneo, care afirma ca a descoperit ruinele unui oras si intrarile unor tunele subterane. Cea mai noua descoperire a lui Ianneo este Mahatma Gandhi sau, mai bine zis, profilul acestuia, sub forma unor roci.

Chipul lui Gandhi le aduce aminte oamenilor de stiinta de “Figura de pe Marte”, o fotografie facuta unui deal de pe Marte de catre NASA, in 1976, pentru a testa sonda Viking 1. Din pricina rezolutie slabe a fotografiei, dealul a parut mai mult decat era si astfel au aparut speculatii ca este de fapt o constructie apartinand martienilor antici.

NASA a rezolvat misterul anul trecut, cand acelasi deal a fost fotografiat, imaginea avand de aceasta data o rezolutie foarte buna. Oamenii de stiinta au descoperit ca era vorba doar despre un deal erodat.

Rezolvarea misterului

Acelasi lucru s-a intamplat si de aceasta data. Dorind sa rezolve “misterul”, Jonathan Hill, un om de stiinta din cadrul Arizona State University Mars Space Flight Facility s-a folosit de fotografie si de o baza de date pe care o detine. Respectiva baza de date se aseamana cu cea de imagini a lui Google si contine fotografii de pe Marte.

O fotografie ce descria aceleasi forme geologice a fost facuta de pe un satelit ce orbiteaza in jurul lui Marte. Astfel, s-a constatat ca “Gandhi” nu era decat ce a ramas in urma prabusirii unui fost vulcan.

Pareidolia

Confuzia a fost posibila gratie efectului “Pareidolia” care se poate traduce prin “a vedea lucruri acolo unde de fapt nu sunt” (figurine, chipuri). Pareidolia chipului are loc ca un “efect secundar” al faptului ca oamenii sunt sensibili la detaliile chipului uman. Cu alte cuvinte, suntem atat de obisnuiti genetic sa vedem chipuri umane, incat le vedem acolo unde ele nu exista.

Rezultatele pot fi vazute chiar si la noi in tara – Babele si Sfinxul – forme modelate de natura, carora oamenii le-au atribuit nume in functie de felul in care aratau.

Deci, data viitoare cand vi se va parea ca acele stanci arata ca doua babe la taifas sau ca luna zambeste frumos, sa nu va mirati.

Autor: Andrada Florea

Sursa: Live Science
Sursa foto: Live Science

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.