Civilizatie de 9.000 de ani vechime, descoperita in Arabia Saudita

Scris de

Cai Salbatici

Un sit arheologic aflat in proces de excavare, descoperit in Arabia Saudita, va arata ca domesticirea cailor era practicata acum 9.000 de ani in Peninsula Arabica.

Descoperirea unei civilizatii numita al-Maqar, dupa locatia sitului, va pune la incercare teoria care sustine ca domesticirea animalelor era practicata avum 5.500 de ani in Asia Centrala, spune Ali al-Ghabban, Vicepresedinte al Antichitatilor si Muzeelor din cadrul Comisiei Saudite pentru Turism si Antichitati (SCTA).

Aceasta descoperire va schimba perceptia noastra cu privire la domesticirea cailor si evolutia culturii in perioada Neolotica tarzie, a spus Ghabban in cadrul unei conferinte de presa ce a avut loc in portul la Marea Rosie, Jeddah.

Civilizatia Maqar este una foarte avansata din perioada Neolitica. Situl arata clar radacinile domesticirii cailor de acum 9000 de ani, adauga acesta.

Situl contine de asemenea resturile unor schelete mumificate, varfuri de sageti, screperi, macinatoare de cereale, unelte pentru filare si tesut si alte unelte care reprezinta evidente ale unei civilizatii princeputa la mestesuguri.

Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol din lume, incearca sa isi diversifice economia departe de petrol, pentru a-si dezvolta turismul.

SCTA a lansat anul trecut o serie de expozitii in muzeul CaixaForum din Barcelona si muzeul Luvru din Paris, pentru a prezenta descoperirile istorice din Peninsula Arabica.

Sursa: Reuters
Sursa foto: Science Daily

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.