“Extraterestrii” sunt deja printre noi

Scris de

NASA a descoperit o bacterie care consuma arsenic in loc de fosfor, unul din cele sase elemente esentiale vietii, deschizand posibilitatea ca organismele din alte parti ale Cosmosului sa aiba proprietati la care nici nu visam.

Bacteria a fost gasita pe fundul Mono Lake din California si existenta ei ne arata ca viata poate exista in forme drastic diferite fata de ceea ce se stia inainte iar astfel de “extraterestri” au fost tot timpul sub nasul nostru.

“Definitia vietii tocmai s-a extins”

“Definitia vietii tocmai s-a extins”, a declarat Ed Weiler, administrator asociat la the Science Mission Directorate de la NASA, in Washington.
Actualmente viata se bazeaza pe sase “caramizi”, carbon, hidrogen, azot, oxigen, fosfor si sulf. Fosforul este “coloana vertebrala” a ADN-ului si ARN-ului, structurile care transmit instructiunile genetice ale vietii.

Pamela Conrad, geobiolog la NASA crede ca descoperirea este “fenomenala”, comparand-o cu episodul Star Trek in care echipajul Enterprise gaseste Horta, o forma de viata pe baza de siliciu care nu putea fi detectata de tricordere deoarece nu avea carbon, potrivit Gizmodo.

Un inlocuitor otravitor

Cum arsenicul este otravitor pentru organismele pe care le cunoastem noi, faptul ca acest microb foloseste arsenicul in ADN deschide o serie de intrebari tulburatoare.
Implicatiile descoperirii sunt imense: “e ca si cum tu si eu ne-am transformat in cyborgi pe deplin functionali dupa ce am fost aruncati intr-o camera plina cu deseuri electronice si nimic de mancat”, a comentat descoperirea Caleb Scharf, astrobiolog la Columbia University, citat de New York Times.

Pana acum niciunul din cele sase elemente esentiale nu fusese inlocuit de formele de viata. Autorii de SF au proclamat cel mai des inlocuirea carbonului cu siliciul, care are si el foarte multi compusi. Fosforul transmite energie in celule si insufleteste si multe alte functii in organismele vii. Arsenicul se afla sub fosfor in Tabelul lui Mendeleev si face multe lucruri asemanator fosforului.
Dr. Felisa Wolfe-Simon (foto), astrobiolog al NASA la United States Geological Survey din Menlo Park a prezis existenta formelor de viata iubitoare de arsenic inca din 2006. Ea este cea care a condus si actualul experiment.
Inca o “ramura” a vietii?

Bacteria, numita GFAJ-1 face parte din familia Halomonadaceae a Gammaproteobacteria. Dupa “inhalarea” de arsenic, celulele sale au crescut cu 60%, rezultand spatii interne goale si mari. O alta cultura de bacterii, hranita cu fosfor a crescut si s-a inmultit si ea fara probleme. “Habar nu am de ce (microbii acestia) fac ceea ce fac”, a spus Wolfe-Simon.

Una dintre cele mai puternice concluzii trase din descoperire este ca “viata asa cum o stim noi” sa fi aparut pe Terra in urma celei bazate pe arsenic, mai ales ca oxigenul era si el foarte rar pe planeta noastra acum 3,5 miliarde de ani, cand se crede ca a inceput viata, dupa cum scrie The Australian. Iar aceasta “viata din umbra” a fost cu noi tot timpul…

Sursa: NASA
Sursa foto: NASA

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.