Fata ascunsa a unui criminal in serie: dioxidul de carbon

Scris de

Excesul de dioxid de carbon din atmosfera nu numai ca grabeste incalzirea globala si topirea calotelor glaciare de la poli, car mai are si o fata nevazuta.

Un studiu de saptamana trecuta al Academiei Nationale de Stiinte din SUA, citat ieri de Ars Technica, arata ca marile cantitati de dioxid de carbon scad pH-ul oceanului prin cresterea aciditatii acestuia. Ceea ce are potentialul de a a afecta grav chimia acestora. Raportul spune ca suntem mult in urma in privinta studierii acestei probleme, care nici macar n-a fost recunoscuta pana recent. Un alt studiu transmis saptamana aceasta arata exact si cu cat: deja doua specii de scoici “pescuite” din oceane sufera de o crestere a mortalitatii din cauza acidificarii.

Scoicile raman fara cochilii

Cum? O treime din emisiile de dioxid de carbon ale omenirii ajung sa se dizolve in oceane iar o fractiune din aceasta ajunge sa se combine cu apa pentru a forma un acid slab, H2CO3. Totusi, aceste reactii au loc destul de rapid pentru a scadea pH-ul apei la statiile de monitorizare pe termen lung. Estimarile actuale arata ca deja pH-ul a scazut cu 0,1 unitati pe scala logaritmica a pH-ului, de la inceputul emisiilor industriale de carbon.
Pare putin, dar nu e, pentru ca mai departe cauzeaza schimbari in chimia oceanelor. Cum ar fi modificarea distributiei de ioni de carbonati, pe care coralii si crustaceele ii folosesc la realizarea recifurilor si a exoscheletelor. O serie de moluste (scoici, melci) folosesc aceiasi carbonati pentru realizarea cochiliilor.
Fara substantele necesare, populatiile anumitor specii pot scadea. Iar aceste animale sunt folosite ca hrana de sute de milioane de oameni in jurul Globului si, mai grav, fac parte din ecosisteme complexe, care se pot prabusi.

Nivelul CO2, cel mai mare din ultimii 24 de milioane de ani

In ritmul actual, dioxidul de carbon este la 390 parti-pe-milion (ppm) de CO2 iar la finele secolului ar putea ajunge la 750 ppm. Iar la aceste niveluri, crustaceele si scoicile sufera malformatii, pierd material din schelet si au o mortalitate mare.
Numai ca aici deja se pune o intrebare: dioxidul de carbon a variat foarte mult in cursul miliardelor de ani. Deci de ce sunt asa afectate aceste animale? Specialistii citati in studiu spun ca au trecut 24 de milioane de ani de cand nivelurile de CO2 au mai fost la aceste stadii iar multe din speciile moderne s-au diversificat mai recent in medii cu mai putin CO2.

Sursa: Ars Technica
Sursa foto: Ars Technica

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.