Fiorosul T-Rex era la fel de rapid ca elefantii de azi

Scris de

Maretul, celebrul, fiorosul Tyranosaurus Rex se deplasa precum elefantii de astazi, potrivit unui nou studiu. Nu era un demon rapid si nici o masina de ucis agila, pe “regele tiran” pur si simplu nu-l tineau … nervii.

In schimb, el se deplasa asemenea elefantilor de astazi, arata o echipa de specialisti care a estimat “viteza limita” a semnalelor nervoase care treceau prin corpul dinozaurului. Cand o vertebrata calca, din calcaiele sale semnale electrice sunt transportate pana la maduva spinarii de un nerv.
Din moment ce oamenii de stiinta nu pot studia direct nervii T-Rex, echipa a cercetat cum functioneaza acestia la animalele moderne, de la niste caini medii pana la porci sau elefanti asiatici. Ei au gasit ca, pentru orice dimensiune a corpului, nervii au o viteza-limita de 55 de metri pe secunda pentru trimiterea semnalului. Aceasta este viteza maxima. La aceasta, animale mari precum elefantii nu pot alerga foarte rapid deoarece literalmente orbesc.

“Nervii sunt nervi – cel putin in vertebrate”, spune John Hutchinson, expert in miscarea dinozaurilor la Royal Veterinary College din Londra.

Si totusi era impresionant

Pentru ca animalele mari precum elefantii sa “simta” fiecare pas facut, nervii elefantului ar trebui sa fie de 30 de metri grosime, ceea ce clar este imposibil. Mare cat un autobuz si avand peste 6,5 tone, un T-Rex ar trebui sa se miste incet pentru a-si “simti” fiecare pas facut, potrivit studiului publicat in Proceedings of the Royal Society B.

Ideea ca faimosul dinozaur se deplasa ca elefantii se imbina perfect cu alte studii despre corpul acestuia, inclusiv unul care a gasit ca muschii Tyranosaur-ului ar fi trebuit sa fie mai grei decat tot corpul sau pentru a fi un demon al vitezei. Pentru a fi agil, T-Rex ar fi trebuit sa fie tot numai muschi si numai nervi. Totusi, elefantii ating deseori viteze cat ale oamenilor, mai ales cand ataca eventualii intrusi care se apropie prea mult.

In niciun caz, T-Rex nu era neindemanatic, gras si lent. Ba chiar era foarte capabil de festinuri surprinzatoare. Dar, in majoritatea timpului, manca pui ai dinozaurilor ierbivori.

Sursa: National Geographic
Sursa foto: www.infoaddict.com

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.