Frica de serpi are 85 de milioane de ani
Scris de Daniel Ionascu
Oamenii de stiinta si-au dat seama de faptul ca oamenii au innascuta frica de paianjeni sau serpi, fobii sanatoase care ne ajuta sa supravietuim.
Nu se stie, totusi, cum o astfel de frica ancestrala se formeaza, scrie LiveScience. Cercetatorii au demonstrat ca greierii isi pot prelua frica de paianjeni din cauza experientelor mamei.
Experimentul a constat in introducerea intr-un terrariu unor femele de greieri purtand oua alaturi de un paianjen-lup. Coltii paianjenului au fost ceruiti astfel incat sa nu omoare insectele. Dupa ce femelele si-au depus ouale, cercetatorii au comparat comportamenul progeniturilor cu al mamelor care n-au fost expuse paianjenilor. Diferentele erau dramatice, spun cercetatorii. Greierii ale caror mame au fost expuse paianjenului erau cu 113% mai probabil sa caute adapost.
Studiul sugereaza ca fricile de paianjeni si serpi prezente la oameni pot fi inascute. Un studiu din 2008 arata ca atat adultii cat si copiii pot detecta mult mai repede imaginile serpilor sau paianjenilor dintr-o varietate mai mare de obiecte decat ar fi identificat broaste sau flori. Antropologul Lynn Isbell de la Universitatea California, Davis, crede ca aceste frici au o vechime foarte-foarte mare: mai exact de pe cand primatele initiale erau prada a serpilor.
Eu aveam impresia ca aceste frici ar fi provenit din preistorie, cand oamenii au fost muscati de serpi si paianjeni veninosi. Dupa care ar fi invatat sa-i evite.
Altfel, primele primate au aparut acum 55 de milioane de ani, dar studierea ceasului molecular al animalelor arata ca ar fi existat acum 85 de milioane de ani, in mijlocul Cretacicului sau chiar in Jurasic.
Astfel, primatele ar fi fost contemporane cu dinozaurii.
Etichete: dinozauri, evolutie, extern, insecte, paianjeni, primate, stiri, studiu
Comentarii (1)
[…] frica activeaza cu succes ( din nefericire) in randul nostru de nici mai mult nici mai putin de 85 de milioane de ani. Si cum nu putem comite prostia de a scoate serpii din lantul trofic, am invatat sa traim cu […]