Genele sclerozei in placi au fost identificate

Scris de

29 de noi variante genetice implicate in aparitia sclerozei in placi au fost identificate in urma unui studiu realizat de o echipa internationala de cercetatori in asociere cu Universitatile din Cambridge si Oxford.

Studiul, publicat in revista stiintifica Nature, reprezinta un progres major in cunoasterea mecanismelor biologice care contribuie la aparitia acestei maladii neurologice ce cauzeaza mai ales probleme de vedere si de miscare. Rezultatul cercetarii ar putea conduce la o mai buna intelegere a bolii si ar permite, in egala masura, identificarea de noi tratamente pentru scleroza in placi.

Cele mai multe dintre genele gasite de oamenii de stiinta au impact asupra functionarii sistemului imunitar, dar si asupra activarii interleukinelor, proteine fabricate de acest sistem.

In plus, oamenii de stinta au descoperit ca o treime dintre variantele genetice identificate joaca un rol esential si in cazul altor boli autoimune ca diabetul de tip 1 si boala lui Crohn, ceea ce ar putea insemna ca procesul imunitar este identic pentru toate aceste maladii.

“Dupa mai mult de 30 de ani de cercetare, doar un efort comun si international putea sa ne lase sa speram ca vom gasi genele majore implicate in scleroza in placi. Strategia pe care am folosit-o poate fi aplicata si in cazul altor boli si ar trebui sa accelereze intelegerea maladiilor multifactoriale”, explica unul dintre principalii autori ai studiului.

Autor: Madalina Stanciu

Sursa: Santé-Médecine.net
Sursa foto: Wikimedia

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.