Iti ascunzi varsta? Nu scuipa!

Scris de

saliva sampleMostrele de saliva pot ajuta la aflarea varstei, potrivit cercetatorilor americani care au scris pentru revista online “Public Library of Science One”. Acest lucru ar putea ajuta in investigatiile politiste, dar ar deschide si drumul medicinei personalizate.

“Cu foarte putina saliva, putem afla cu acuratete varsta unei persoane, fara a sti in prealabil nimic despre aceasta”, a declarat directorul Centrului pentru Societate si Genetica de la Universitatea California din Los Angeles, Dr. Eric Vilain.

Specialistii folosesc procesul de metilare, o modificare chimica a uneia dintre cele patru baze ale ADN-ului uman. In cazul in care mostra de saliva este foarte mica, de exemplu cea ramasa pe un muc de tigara, se va putea afla varsta cu aproximatie.

Identificarea victimelor ar fi mult mai usoara, cand nu se stie absolut nimic despre persoana respectiva. Totodata, informatiile acumulate ar putea ajuta la observatiile legate de imbatranirea biologica vis-a-vis de cea cronologica, sau in ce mod mediul afecteaza procesul de imbatranire.

“Asta deschide calea spre medicina personalizata, bazata pe caracteristicile fizice ale fiecaruia, si nu doar pe varsta. De exemplu, este recomandat ca toata lumea sa se testeze pentru cancerul la colon la 50 de ani. Unii oameni ar putea astepta mai mult, altii ar putea avea nevoie de test mai devreme, deoarece corpul lor imbatraneste mai rapid”, a spus Dr. Vilain.

Descoperirile au fost facute cand Vilain si echipa lui studiau 34 de perechi de gemeni identici cu orientari sexuale diferite. Studiind genomii barbatilor, au observat ca in doua-trei gene ale ADN-ului, metilarea se leaga puternic de varsta. Cercetatorii au hotarat sa mai adauge experimentului inca 60 de barbati si femei, carora au reusit sa le spuna cati ani au.

Pe termen lung, Eric Vilain spera sa gaseasca o metoda pentru a incetini procesul de imbatranire, mai ales prin modificarea mediului in care traiesc oamenii. “Imi fac vise, dar daca imbatranirea depinde macar in parte de mediul in care traim, atunci ne intrebam daca nu putem sa il schimbam noi pe el”.

Autor: Andra Jipa

Sursa: Reuters
Sursa foto: Technology Review

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.