La inceput, Universul a avut doar o dimensiune
Scris de Daniel Ionascu
Daca intrebi pe careva astazi cum era Universul la inceput, iti va spune despre o o explozie de energie violenta de acum 13,75 miliarde de ani.
Dar nu este chiar asa. Potrivit unui studiu, la inceput Universul nu a avut doar o stare primordiala a materiei, dar si una a dimensiunilor. Si nu ne referim aici la marime. Mai exact, imediat dupa Big Bang, Universul nu avea decat o dimensiune a spatiului si una a timpului. Era practic o linie dreapta. Dupa ce a inceput sa se raceasca si sa se extinda, aceasta unica dimensiune spatiala a inceput sa se “infasoare” intr-un fel in care s-a transformat in doua dimensiuni spatiale – un plan, ca o coala de hartie. Tranzitia dintre o dimensiune si doua dimensiuni a fost calculata de cercetatori sa se intample atunci cand Universul s-a racit pana la un nivel de energie de 100 TeV (Terra-electron volt). Dupa care s-a tot extins si racit, pana ce a ajuns la 1 TeV. La acest nicel, Universul a primit inca o dimensiune spatiala si au ajuns la trei. Adica Universul nostru de azi.
Savantii presupun ca acesta va ajuns la o stare cu 5 dimensiuni la un moment dat in viitor, dupa ce se va mai raci.
Studiul a fost realizat de Jonas Mureika de la Loyola Marymount University din Los Angeles si Dejan Stojkovic de la SUNY Buffalo.
Bun, dar care sunt dovezile, veti spune? Cei doi au gasit ca particulele din razele cosmice cu energie mai mare de 1 TeV, par sa se alinieze intr-un spatiu bi-dimensional. Mai exact, la acel nivel de energie, particulele se propaga intr-un spatiu plan. Ceea ce sugereaza ca aceste raze cu energie foarte mare s-au format intr-o perioada de timp de dinainte ca Universul sa ajunga la trei dimensiuni.
Cum gravitatia nu poate exista decat in spatiu 3D, daca vom detecta vreodata unde gravitationale, ar trebui sa descoperim si “momentul zero” al acestora, adica atunci cand spatiul a ajuns de la doua la trei dimensiuni.
Etichete: Big Bang, cosmologie, extern, recomandari Stiinta & Tehnica, spatiu, stiri, studiu, timp, univers