Masculii de paianjen-lup mananca femele

Scris de

Dr. Anita Aisenberg  si echipa sa de biologi au studiat o specie de paianjeni numita Allocosa brasiliensis, localizata in Uruguay. Paianjenul-lup poate fi gasit in partea de sud a Americii, pe coasta Oceanului Atlantic si pe dunele de nisip din apropierea raurilor. Studiile asupra acestei specii au inceput deoarece ea reprezinta un indicator al sanatatii habitatelor de coasta.

In timpul studiului totusi, cercetatorii au observat un mascul ce manca o femela si s-au decis sa stabileasca daca acesta era un comportament normal. Desi in mod obisnuit, femelele sunt mai mari si domina masculii, in cazul Allocosa brasiliensis rolurile sunt inversate.

Paianjenii masculi au fost observati in timp ce asteptau femelele ce doreau sa se imperecheze. Masculii au tendinta de a se imperechea cu femele tinere si mult mai productive. Cele mai batrane si mai putin productive sunt mancate de catre masculi. Gradul inalt de reproducere pare a avea un rol important in luarea deciziei de a manca sau nu o femela.

Mediul in care traieste Allococa brasiliensis este unul instabil, iar prada este imprevizibila. Pe langa acestea, zona ofera temperaturi extreme si vanturi puternice. Dr. Aisenberg este de parere ca tocmai acest mediu instabil a reprezentat un factor decisiv in inversarea rolurilor si comportamentul sexual neobisnuit al speciei.

Sursa: Phys Org
Sursa foto: Biology Blog

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. ufo says:

    al sanatatii
    femelele sunt
    luarea deciziei

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.