Materialul care curbeaza lumina

Scris de

“Capitane, Jean Luc Picard, doua crucisatoare klingoniene ies din invizibilitate in dreapta noastra!”

Mai e mult pana sa se intample pe bune asta, insa evoluam cu pasi repezi. Cercetatorii de la California Institute of Technology au realizat un metamaterial cu o structura rafinata 3D care da luminii un index de refractie negativa.

Pe romaneste, curbeaza lumina astfel incat sa iasa pe alta parte decat te astepti.
Privita din alt unghi, descoperirea ne duce un pas mai aproape de realizarea invizibilitatii, scrie PhysOrg, citat de PopSci.
Metamaterialele sunt materiale artificiale realizate de ingineri pentru a avea proprietati care nu apar usor in mod natural. Acestea pot avea o gama larga de aplicatii, de la superlentile la celule solare sau la camuflaj.

Desi acesta nu este primul metamaterial realizat in lume, este primul care opereaza cu spectrul de lumina vizibila, unde schimba directia doar a spectrului albastru. Si desi e mai amuzant sa ne gandim la invizibilitatea klingonienilor si romulanilor, marele progres ar putea fi obtinut in tehnologia de capturare a energiei solare, la realizarea de celule solare mult mai eficiente.

Sursa: PopSci
Sursa foto: PopSci

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (3)

 

  1. […] de caldura pentru incalzirea locuintelor. Metamaterialele mai sunt folosite si la realizarea “invizibilitatii” unor obiecte, ca navele klingoniene sau […]

  2. Tofana says:

    Mai Daniel Ionascu esti complet pe dinafara (paralel cu stiinta si tehnica).
    In liceu s-a invatat de coeficientul ( sau indicele) de refractie al luminii nu index.
    Cred ca tu ar trebuii sa fi pus la index .

  3. In schimb tie, Tofana, ti-ar prinde bine niste lectii de gramatica a limbii romane.

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.