Mecanica cuantica, prinsa la lucru in alge
Scris de Daniel Ionascu
O echipa de chimisti de la Universitatea din Toronto a adus o contributie majora in campul biologiei cuantice, observand mecanica cuantica la lucru in procesul de fotosinteza a algelor marine.
“Pana acum a existat o mare surescitare si speculare ca natura ar putea folosi practicile mecanicii cuantice” spune profesorul de chimie Greg Scholes, autorul principal al studiului publicat in revista Nature.
“Ultimele noastre experimente arata ca sistemele biologice care functioneaza normal au capcitatea de a folosi mecanica cuantica pentru a optimiza un proces esential pentru supravietuirea lor, precum fotosinteza” a mai completat el.
Proteine speciale care “recolteaza” lumina solara sunt folosite in fotosinteaza pentru a furniza energia altor proteine numite centri de reactie.
Cercetatorii au izolat aceste celule care recolteaza lumina din doua specii diferite de alge marine si le-au studiat functiile sub conditii naturale. Procedura a implicat folosirea unui laser si se numeste spectroscopie electronica bi-dimensionala.
Sudiul sugereaza ca energia absobita exista in doua locuri in acelasi moment – o stare cuantica de superpozitie- iar aceasta sta la baza teoriilor cuantice. Algele folosesc asta pentru a optimiza curgerea energiei in celula.
Scholes spune ca algele au stiut despre mecanica cuantica cu doua miliarde de ani inaintea oamenilor. Cercetarea ridica noi intrebari, cum ar fi daca organismele au dezvoltat strategii de capturare cuantica a luminii pentru a beneficia de avantaje evolutive.
Etichete: alge, evolutie, extern, fotosinteza, stiri, strategie, studiu