Mirositul foloseste fizica cuantica

Scris de

Mult timp am crezut ca simtul olfactiv rezulta din modul in care o baterie de receptori chimici din nas interactioneaza cu molecule bazate pe formele lor fizice. Insa cercetatorii de la MIT impreuna cu colegii lor greci au descoperit un mecanism mult mai complex, care permite simtul mirosului, mai precis tunelarea cuantica.

Tunelarea cuantica este un proces bine definit care permite unei particule sa circule ca printr-un tunel, trecand peste o bariera, chiar si atunci cand energia sa chinestezica este mai mica decat energia potentiala a barierei. In cazul electronilor acest lucru inseamna miscare prin zone non-conductive, prin care in mod normal nu ar trebui sa poata  face acest lucru.

Receptorii din nas pot distinge intre doua molecule de forma identica, in esenta, pompand curent prin ele si identificandu-le in functie de vibratiile ce rezulta si nu prin forma lor moleculara. Mai mult, in cazul in care receptorului ii lipseste un montaj direct catre moleculele odorante, acesta trimite electroni prin tunelare cuantica.

Folosind o serie de molecule si variantele lor aproape identice din deuteriu, oamenii de stiinta au facut diverse experimente pe muste de otet. Cu regularitate semnificativa, “subiectii” au facut diferenta intre molecule, sugerand astfel ca simtul mirosului nu se rezuma la forma moleculelor odorante.

Descoperirile ar putea duce la o reevaluare a modului in care oamenii de stiinta inteleg simtul mirosului, precum si la noi tipuri de mirosuri artificiale.

Sursa: Pop Sci
Sursa foto: 4 Minute Writer

Etichete: , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.