NASA va testa o „farfurie zburatoare“ langa Hawaii

Scris de

nasa-ldsd-farfurie zburatoare-ufoTuristii care se vor regasi in luna iunie in Hawaii vor putea vedea o „farfurie zburatoare“ coborand asupra insulei Kauai. Dar nu este vorba de vreo invazie extraterestra: NASA va face o serie de teste de zbor cu o nava in forma de disc, proiectata pentru a duce, intr-o buna zi, oameni pe Marte.

De asemenea, vehicolul va putea fi folosit la transportul de marfa pe terenuri ostile sau inaccesibile, precum munti.

Obiectul are un nume complex, cum numai americanii puteau gasi: The Low-Density Supersonic Decelerator (LDSD) si va fi proiectat in stratosfera de la o baza de rachete din Kauai cu ajutorul unui balon. In esenta, e vorba de o tehnologie care va permite gonflarea obiectului asemeni unui peste tropical pentru a reduce caderea vehiculelor dupa ce vor intra in atmosfera martiana la viteze supersonice.

„Poate parea evident, dar diferenta dintre aterizare si prabusire este oprirea“, spune
Allen Chen, de la Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California, o unitate a NASA. Chen a supravegheat anterior amartizarea roverului Curiosity in 2012, care are o tona greutate. „Avem doar doua optiuni pentru oprirea pe Marte: rachetele si frana aerodinamica“, mai spune el.

Pana recent, NASA a folosit parasute si airbag-uri pentru aterizarile robotilor sai pe Marte, incepand cu misiunea Viking din 1976. Dar, cu cat mai grea incarcatura, cu atat e mai greu sa ajunga usurel la sol. Pentru Curiosity, care este aproape cat o masina, NASA a inventat un sistem care combina parasute si rachete. Totusi, Curiosity a impins la maxim folosirea acestei tehnologii, iar aterizarile cu echipaj uman necesita peste 100 de tone pe fiecare misiune. Or, acestea nu pot utiliza parasute in atmosfera martiana, care are doar 1% din densitatea celei a Pamantului.
Astfel de greutati nu pot fi incetinite cu parasute.

Dupa experimentul din iunie, NASA are programate alte trei teste cu obiectul.

Sursa: Washington Post
Sursa foto: Extreme Tech

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.