Nava spatiala Gaia va produce o harta 3D a galaxiei

Scris de

nava spatiala Agentia Spatiala Europeana vrea sa lanseze in 2013 nava spatiala Gaia, care va fi echipata cu un senzor de imagine de un miliard de pixeli. Aceasta va fi cea mai mare camera digitala din lume si va ajuta la identificarea a 15,000 de noi planete extraterestre.

Senzorul va fi alcatuit din 106 detectoare CCD (senzor de imagine care transforma lumina in electroni), puse impreuna pentru a crea camera uriasa ce va avea aproape un metru latime.

Sistemul este atat de puternic incat va putea detecta un fir de par aflat la peste 900 de kilometri si, in plus, va putea masura cu acuratete grosimea sa. De pe Pamant, camera poate detecta o moneda de pe Luna. Dar nu acestea sunt obiectivele aparatului.

Gaia va produce, de-a lungul a cinci ani, o harta 3D a galaxiei noastre cu aproximativ o mie de milioane de stele. Primele imagini ale sale vor fi primite candva in 2013.

Sursa: InfoNIAC
Sursa foto: InfoNIAC

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.