O broasca va schimba biocombustibilii viitorului
Scris de Daniel Ionascu
De zeci de ani fermierii au incercat sa gaseasca noi metode de a folosi cat mai multa energie de la Soare. In fotosinteza naturala, plantele preiau energia solara si dioxidul de carbon din atmosfera si apoi le convertesc in oxigen si zaharuri. Oxigenul este aruncat in aer in vreme ce zaharurile sunt dispersate in plante.
Din pacate alocarea energiei solare in acest mod nu este atat de eficienta precum vrem. Acum, cercetatorii de la Universitatea din Cincinnati vor sa faca ceva in privinta asta. Oamenii de stiinta cauta noi moduri de a beneficia de energia solara si de dioxidul de carbon din aer pentru a crea noi forme de biocombustibili, gratie unei specii de broaste sub-tropicale.
Combinatia perfecta
Ei s-au concentrat pe realizarea unui nou material fotosintetic care foloseste enzime din plante, bacterii, mucegaiuri si broaste, pentru a produce zaharuri din lumina solara si dioxidul de carbon.
Spuma a fost aleasa deoarece poate concentra efectiv reactantii si permite o penetrare foarte buna a luminii si a aerului. Designul a fost bazat pe spuma produsa de o broasca semi-tropicala numita Tungara, care creaza o spuma ce rezista foarte mult in timp pentru mormolocii sai. Studiul a fost publicat in Nano Letters.
Energie aproape vie
Avantajul fata de producerea de energie prin plante si alge este ca energia capturata cu noul sistem este convertita in zaharuri, in vreme ce organismele vii consuma o parte din ceea ce produc pentru a trai. De asemenea, acesta poate fi folosit in mediile foarte bogate in dioxid carbon, cum ar fi termocentralele, spre deosebire de multe sisteme fotosintetice naturale. Prea mult carbon opreste procesul in natura, pe cand noul model nu sufera de aceste modificari.
Zaharurile pot fi apoi convertite in multe tipuri de biocombustibili, precum etanol.
Urmatorul pas pentru echipa este sa faca tehnologia fezabila pentru aplicatii pe scara mare.
Etichete: broaste, energie, etanol, extern, fotosinteza, mediu, stiri, studiu