O serie de scoici se cloneaza singure

Scris de

Daca va gandeati

buy cheap cialis

ca specia umana are cele mai ciudate practici sexuale din natura, mai ganditi-va. Si nu, nu e vorba de orgii si pozitii sexuale.

Scoicile Corbicula, niste moluste de apa dulce de marimea unei monede, se cloneaza. Si aproape toate exemplarele sunt copia identica a unuia singur. Daca asta vi se pare ciudat, cititi mai departe. Acestea mai sunt si hermafrodite si genetic sunt masculi.

Din cand in cand, aceste scoici “deturneaza” secvente ADN proaspat de la alte scoici pentru a nu-si deteriora potentialul genetic. “Acestea pot fura oua de la alte specii”, spune David Hillis, biolog la Universitatea Texas din Austin. Studiul sau a aparut in numarul de ieri al Proceedings of the National Academy of Sciences.
Reproducerea Corbicula este una simpla: sperma intalneste oualele in apa. Dar de cele mai multe ori sperma si oualele provin chiar de la aceeasi scoica, care le produce pe ambele. Dupa fertilizare, genele oului sunt date afara din embrion. Daca se intampla ca apa si curentii sa adune sperma si oua de la alte exemplare, ei bine, nici acolo nu este nicio problema, deoarece acel exemplar este tot o clona a primului si el. Si totul se intampla la fel. In lume exista 19 specii de scoici Corbicula.

Marele avantaj al clonarii din natura este ca organismele nu mai trebuie sa isi bata capul sa gaseasca un partener sexual, care desigur este o alta versiune a sa. Odata considerata o aberatie evolutionara, clonarea este acum vazuta drept comuna, ba chiar o strategie reproductiva de succes.

“Principiul Xerox”

Dar orice specie care se cloneaza se confrunta cu ceea ce Hillis numeste principiul Xerox: cu fiecare runda de copiere se strecoara erori. Genomul ajunge in timp de necitit. Asa ca natura a gasit o varietate mai mare de solutii. Anumite specii de mucegaiuri si o specie de pesti din Amazon se reproduc sexual indeajuns pentru ca varietatea de gene sa nu dispara. Anumite specii de soparle, alcatuite numai din femele, pot alterna intre statutul de specie unisexuata sau cu doua sexe, in functie de nevoi.

 

Sursa: Wired
Sursa foto: Wired

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.