Pamantul a mai avut un satelit natural

Scris de

Odinioara, Pamantul a avut doi sateliti care se invarteau in jurul planetei noastre pe aceeasi orbita. Pana cand o coliziune intre cele doua corpuri ceresti a dus la formarea Lunii actuale.

Marea ciocnire ar explica de ce Selene este asa de muntoasa pe fata pe care nu ne-o aratata niciodata, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Californica din Santa Cruz.
Mereu a fost un mister pentru oameni de ce fata orientata spre Terra este relativ plata si joasa, in vreme ce topografia partii intunecate arata munti mari si o suprafata mult mai groasa. Deja se presupune ca Luna a fost creata de coliziunea Pamantului cu un obiect ceresc de marimea lui Marte, numit Theia, iar din resturi s-a format Luna prin acretie. Dar noul studiu sugereaza ca inca un alt satelit, mai mic, a fost creat si ca, eventual, acesta s-a prabusit pe Luna, unde a adaugat inca un strat de crusta groasa de zeci de kilometri.
“Modelul nostru lucreaza bine cu cele ale impactului prin care s-a format Luna, care prezic ca ar trebui sa fie resturi masive pe orbita Pamantului, altele decat Luna insasi”, spune Erik Asphaug, profesor de stiinte planetare.
El a folosit simulari pe calculator pentru un impact intre Luna si un companion mai mic, cu o masa cam de 30 de ori mai mica decat a Selenei. Ei au gasit ca dinamica acestei coliziuni si evolutia si distributia materialului lunar dupa catastrofa arata ca la o viteza mica, impactul nu ar forma un crater sau topire foarte mare. In schimb, cel mai mult material s-ar aduna in emisfera tinta sub forma unui nou strat gros de crusta.

De ce vedem o singura fata a Lunii?

Asa s-ar explica si de ce Luna ne arata doar o fata asa, din moment ce noul corp ceresc ar fi mai greu pe o parte si ar trebui sa se reorienteze cu una din fete spre Terra.
Theia s-a format o data cu restul sistemului solar, acum 4,6 miliarde de ani si s-a ciocnit cu Pamantul acum 4,5 miliarde de ani.
Alte teorii despre formarea satelitului nostru natural propun ca explicatie formarea Lunii din roca topita a Pamantului primar, care a fost ejectata in spatiu de forta centrifuga, sau ca s-a format in alta parte dar a fost captata de forta gravitationala a planetei. De asemenea, o alta ipoteza e ca s-a format in acelasi fel si aceeasi materie ca si Pamantul, prin acretie. Si in acelasi loc, adica direct satelit.

 

Sursa: TG Daily
Sursa foto: Wikimedia

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.