Particula-cameleon prinsa in momentul transformarii

Scris de

Viagra soft tab no prescription

t=”” width=”150″ height=”150″ />Cercetatorii de la laboratorul Gran Sasso din Italia au anuntat astazi prima observatie directa a unei particule tau intr-un flux de neutrino trimis prin Pamant de la laboratorul CERN 2, aflat la 730 kilometri distanta.

Rezultatul este un progres semnificativ, particula in cauza fiind o piesa lipsa din puzzle-ul care uimeste cercetatorii inca din anii ’60. In plus, ne da imense indicii asupra a ceea ce fizica va descoperi in viitor.
Cercetatorul american Ray Davis a inceput cercetarea neutrino acum circa 50 de ani. El a observat ca Pamantul primeste mai putini neutrino de la Soare decat preziceau modelele, ceea ce insemna ca ori modelele sunt gresite, ori ceva se intampla cu particulele pe drum.
Cateva experimente au observat disparitia unor muon-neutrino, confirmand ipoteza oscilarii, dar pana acum nicio aparitie a unui tau-neutrino intr-un flux de muon-neutrino n-a fost observata.

Descoperirea a venit dupa o pregatire de 7 ani si dupa trimiterea a miliarde de neutrini timp de 3 ani de la CERN, din Elvetia, la Gran Saso. Acestia fac doar 2,4 milisecunde pentru a ajunge prin scoarta Pamantului.
Neutrino sunt niste particule foarte ciudate, care trec prin restul de materie, inclusiv corpurile noastre, fara a interactiona cu aceasta, si isi patreaza directia non-stop. La CERN, neutrino sunt produsi din izbirea unor fluxuri de protoni de anumite tinte. Cand se intampla asta, sunt produse niste particule numite pioni si kaoni. La randul lor, acestea rezista foarte putin si se transforma in neutrino.

In “tabelul particulelor”, numit Modelul Standard, neutrino nu au masa. Totusi, pentru a oscila, acestia trebuie sa aiba masa, ceea ce inseamna ca ceva lipseste din tabloul nostru asupra realitatii. O posibilitate este existenta unor alte tipuri de neutrino, nedescoperiti pana acum. Acestia ar lumina materia-intunecata, despre care se crede ca este un sfert din univers.

Sursa: Science Daily
Sursa foto: Science Daily

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.