Pasarile folosesc fizica cuantica pentru a se orienta

Scris de

Toata lumea stie ca porumbeii se orienteaza folosind campul magnetic al Pamantului. Dar nu sunt singurii, o serie de bacterii si sobolani fac acelasi lucri. Pana acum nimeni era un mister procedeul exact.

O prima teorie era ca tot campul magnetic afecteaza cateva mici molecule din ochii pasarilor, dar o noua cercetare spune ca mecanismele reale sunt mult, mult mai ciudate. In noul model cheia este o proprietate a cuantica numita “entanglement”. Aceasta este o chestie ciudata din natura, cand doua particule devin internconectate astfel incat cunoasterea starii si proprietatilor unei particule inseamna cunoasterea instantanee a proprietatilor celeilalte, indiferent la ce distanta in Univers se afla acestea.

Ceea ce e important e ca tot campul magnetic al Pamantului creeaza defazeaza aceasta legatura misterioasa dintre doi electroni aflati intr-o proteina din ochii pasarilor. Daca in laborator aceasta interconectare cuantica a fost replicata tinand 80 de microsecunde, cercetatorii de la Universitatea Oxford si Universitatea Nationala din Singapore sustin ca in ochii prihorilor ciudatenia dureaza 100 de microsecunde atunci cand pasarea zboara la temperatura camerei.

Cum s-a descoperit totul? In 2006, cercetatorii au capturat 12 prihori migratori si i-au incuiat intr-o camera de lemn. Dupa care au aplicat un camp magnetic slab inspre camera. Acesta era prea slab ca sa aiba vreun efect in fizica clasica numai ca au fost destul de puternice sa disloce interconectarea electronilor. Rezultatele au fost stupefiante: pasarile erau dezorientate si zburau fara sens prin camera. Un camp de 150 nanoTesla e de 300 de ori mai slab decat campul magnetic al Terrei, ceea ce inseamna ca n-ar fi trebuit sa fie dezorientate decat daca foloseau interconectarea cuantica pentru a naviga. Modelul cu moleculele din ochi are nevoie de campuri de 100 pana la 1.000 de ori mai puternice pentru ca fierul sa fie afectat.

Sursa: io9
Sursa foto: io9

Etichete: , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.