Primatele din Mauritius sunt supuse unui comert crud si unor experimente tulburatoare
Scris de Andrada Radu
Insula Mauritius este un paradis tropical, insa ea ascunde o adevarata industrie ce aduce mari pierderi unei specii de primate (macacii cu coada lunga), care condamna exemplarele la suferinte cumplite sau chiar moarte. Mauritius este unul dintre cei mai mari exportatori de maimute nascute in captivitate sau vanate, din industria cercetarii de pe intregul mapamond.
BUAV (The British Union for the Abolition of Vivisection), organizatie ce lupta pentru incetarea experimentelor pe animale, a descoperit in ce conditii traiesc acestea. Investigatia a scos la iveala cruzimea cu care sunt vanate si capturate primatele, dar si fermele care sunt dependente de comertul cu acestea. Desi in Marea Britanie a fost interzis importul in scopuri experimentale cu primate prinse de braconieri, este permis in continuare cel cu maimute “nascute in captivitate”.
Mii de macaci cu coada lunga sunt prinsi in salbaticie in fiecare an. Ei sunt atrasi in capcane cu banane si sfecla de zahar, pozitionate la marginea teritoriilor unde traiesc. Capturarea aduce suferinte substantiale maimutelor, acestea ramanand adesea cu rani sau cu membre rupte.
In fiecare an, aproximativ 10.000 de maimute sunt exportate din Mauritius in Uniunea Europeana, in tari precum Marea Britanie, Franta si Spania, dar si in Statele Unite ale Americii si Israel. In perioada 2008-2009 Mauritius a vandut peste 2 700 de primate in Marea Britanie si mai mult de 7 000 in Statele Unite, la pretul de 2 600 lire sterline fiecare.
Macacii sunt folositi in cadrul cercetarilor medicale, toxicologice si fundamentale. Primatele sunt injectate cu diversi virusi pentru a observa ce afectiuni sau reactii pot provoca diverse boli. Cel mai adesea ele mor sau sunt ucise din cauza consecintelor grave pe care le au asemenea experimente. Recent, in Franta, in creierul maimutelor au fost injectate bucati de creier de la oameni sau bovine ce sufereau de boala vacii nebune. Primatele au fost omorate la scurt timp deoareceau au pierdut controlul asupra corpului lor, si-au pierdut pofta de mancare si au devenit agresive.
BUAV duce o adevarata lupta pentru a stopa capturarea si comertul cu aceste animale, facand demersuri atat catre Guvernul insulelor Mauritius de a inceta modalitatile crude de braconaj si exportul animalelor, cat si catre companiile de zbor, pentru a refuza transportul cu animale provenind din captivitate.
Etichete: captivitate, export, extern, import, macaci, maimute, Mauritius, mediu, stiri