Reactorul solar transforma energia in celule de hidrogen

Scris de

Pana de curand cunosteam doar doua tipuri de folosire a energiei solare, prin panouri fotovoltaice la producerea de energie electrica si termale, la incalzirea apei. Recent s-a dezvoltat un nou tip de energie “verde”, care capteaza radiatiile infrarosii ale astrului ceresc si care poate lucra chiar noaptea.

Dar iata ca mai exista un mod. O serie de cercetatori din SUA si Elvetia au reusit sa creeze un generator care ofera un nou tip de captare a energiei. Reactorul chimic are o fereastra de cuart si o cavitate unde sa se concentreze lumina solara direct intr-un cilindru de oxid de ceriu.

Atunci cand razele Soarelui incalzesc ceriul, acestea vor “sparge” termodinamic apa si dioxidul de carbon din cilindru. Drept rezultat avem monoxid de carbon si hidrogen, care apoi pot fi convertite in combustibil lichid. De exemplu, celulele de hidrogen sunt o buna sursa de energie. Alternativ, mixtura hidrogen-monoxid de carbon poate fi transformata in singaz, un gaz combustibil.
“Chimia materialelor este chiar potrivita procesului”spune prof. Sossina Haile de la California Institute of Technology (Caltech).

Problema e ca deocamdata prototipul este foarte ineficient, captand doar 0,7-0,8% din energia primita. Noroc ca ceriul e abundent.

Poate ar trebui combinat cu reactorul chimic ce mineaza dupa dioxidul de carbon din atmosfera.

Sursa: Mobile Magazine
Sursa foto: Mobile Magazine

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.